Enka sätt att pimpa din hälsofrukost

Godmorgon! Är du också tillbaka på jobbet igen? Eller fortfarande semester? Jag har haft en lång mjukstart, hela förra veckan, men nu börjar det rassla till i mailboxen från folk som är tillbaka, kalendern bokas upp med möten och listan över vad jag ska och vill göra blir allt längre – både gällande blogg, skola, jobb, tandläkarbesök och hemmapyssel. Mycket som är roligheter och mer inspirerande när solen inte lyser.

I hemlighet längtar jag efter mörker och ruskväder så att jag får tända ljus och leka Ernst här hemma. Jag är sugen på att baka bröd, göra hummus, en saftig morotskaka och egen müsli eller granola.

Men såhär till frukost finns goda grejer som inte kräver timmar av förberedelser, som garanterat är saker du har hemma och ger kroppen en bra start. Gröt t.ex, något jag fick feeling och åt i helgen, eller chiapudding som du pimpa upp med smaskiga nyttigheter.

chiapudding_topping2

Topping till din hälsofrukost

Persika – rik på A- och C-vitamin, antioxidanter, betakaroten, kalium, järn och fibrer.

Kokos – som chips, flingor eller olja. Knaprig, tropisk smakhöjare, full av energigivande MCT-fett och fibrer.

Pumpkärnor – nötaktiga och rika på zink, magnesium, E-vitamin och protein.

Gojibär – fiberrika antioxidant-bomber med söt och god smak. Lika mycket betakaroten som en morot och mer C-vitamin än en apelsin.

Mullbär – fantastiskt söta, goda och fulla av järn, kalcium, C-vitamin och fibrer.

♥ Banan – len, krämig och söt, full av vitamin B6, mangan, C-vitamin, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer.

♥ Blåbär – innehåller bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat.

Vindruvor – perfekta för att hålla njurar, lever och tarmfunktion i friska skick. Innehåller stora mängder kalium och järn, vitamin K och B1 som bidrar till ett starkt skelettet.

Jordnötssmör – smakrikt och gott, ger långvarig mättande p.g.a. jämn balans mellan kolhydrater, fett och protein. Full av B-vitamin, kalcium, magnesium, E-vitamin, fett och protein.

♥ Mandel – rika mineralerna kalcium, järn och zink. Är också en bra proteinkälla och innehåller nyttigt enkelomättat fett.

Päron – en utsökt källa för vatten, fibrer, vitaminer och mineraler. Tack vare deras tanniner och kaffesyra så skyddar de kroppen från olika infektioner och sjukdomar. De lär också förebygga cancer, förstoppning och reglera tung matsmältning. Tips – blanda ner i gröten när den kokar för en ”päronsplitt-variant” eller tärna i yoghurten.

Jordgubbar – rika på antioxidanter som stärker kroppens försvar mot sjukdomar. De innehåller bland annat C-vitamin, mangan, fibrer, jod, kalium, järn, folsyra, B-vitaminer, magnesium och koppar. Förutom att ditt immunförsvar stärks får du ökat skydd mot hjärtsjukdom, inflammatoriska åkommor och cancer. Nitratet i jordgubben ökar dessutom flödet av blod och syre till musklerna som förhindrar muskeltrötthet och gör dig starkare.

Torkade fikon – innehåller så mycket som 250 mg kalcium per 100 gram frukt, jämfört med mjölk som ger runt 118 mg. Fikon är även rika på magnesium, koppar, järn, fosfor, vitamin A, B1 och B2, mangan och kalium. Frukterna har god förmåga att reglera blodsockernivån, vilket kan hjälpa mot sötsug och blodsockersvängningar.

frukost_topping

För mer inspiration – här hittar du 10 andra frestande frukostar.

Från en helt tom kalender till som idag – både en utflykt med Hampus, ett viktigt möte, jobb inför bloggflytten och kontroll hos tandhygienisten. Lätt chockerande för min avslappnade semesterkropp, men samtidigt gillar jag när det händer mycket. Och en bra start i form av frukost i magen brukar generera fler bra saker under dagen. Som en god uppåtspiral.

Ha en trevlig tisdag!

13 kommentarer
 1. God morgon! Dina frukostskålar ser fantastiskt goda ut, en massa bra tips till toppig!
  Lite lustigt att mitt blogginlägg också handlar om frukostskålar denna morgon 🙂
  Ha en fin dag!

 2. Jag som älskar frukost fastnar ändå i samma frulle nästa n varje dag, trots att jag har det mesta för att byta ut och lyxa till hemma redan. Det får bli skärpning hos mig nu känner jag, fina frukostar är verkligen mycket härligare! Kul att allt drar igång igen, jag har haft en väldigt lugn somar. Skönt och avslappnande och nu är man sugen att ösa på!

 3. Hej Anna!
  Det här hör egentligen inte hit men jag har tänkt fråga ett tag och nu blev det en liten stund över. Jag fattar inte när jag ska hinna träna! Det låter så himla bra att säga att \’det är bara att välja att ta sig tid för det\’ och \’boka det i kalendern precis som allt annat\’, utan att vara gnällig så vill jag säga att det är faktiskt inte så himla enkelt för alla. Jag har 2 barn på dagis (1 och 3år), min man och jag är båda läkare som jobbar heltid. Jag går upp strax efter 6, duschar/äter frukost etc, barnen går upp 7, kläs på etc och lämnas på dagis när det öppnar 7.30. Den av oss som inte roddar barn har åkt till jobbet vid 7. Jobba hela dagen (lunchträning finns inte, jag har ingen lunchpaus och det finns inget gym/nånstans att springa). Hämta 18-18.30, hem, middag till barnen, bad, pyjamas, läsa saga, natta till 19.45 ca (den som inte roddar barnen kommer hem ca 19.15 om inte jag är jour och inte kommer hem alls). Därefter ska vi äta middag, plocka undan och göra hushållsarbete, ringa föräldrar, handla mat på internet, förhoppningsvis prata med varandra, packa dagisväskan, förbereda jobb. Kl 22 är det sängdags så allt ska hinnas på 2 timmar. Det är inte direkt så att vi slösar tid på tv… På lördagar springer jag 5km park run men det räcker ju inte. Jag gillar att träna och har alltid varit aktiv. Det kan låta gnälligt men alla har inte den lyxen som du till exempel har. Jag har 45min med bil till jobbet (mestadels motorväg) så att springa till jobbet är inte heller något alternativ… Förslag?

  1. Hej Flisan!

   Förlåt att jag är så sen att svara, men jag hade tänkt det här som ett ämne till ett blogginlägg. Nu ser jag att Terese Alven skrivit just ett inlägg och svarat på dina frågor. Hoppas du är nöjd med det svaret?

   Jag har skrivit ner mina bästa tips i det här inlägget, även om jag förstår att många punkter ändå inte funkar på dig (punkt 1 t.ex. lite hård): http://annalissjanis.sporthalsa.se/2015/08/12/tid-att-trana-2/

   Men just att planera för att få loss ledig tid efter jobbet och att ta in en barnvakt en timme några gånger per vecka är mina bästa tips. Det kanske finns någon granntant, en vän eller tonåring du litar på och som barnen gillar som kan se efter dem en stund? Om du gjort storkok kan du ju låta barnvakten äta med dem medan du tränar och vips har en timme gått.

   Hoppas något av mina eller Terese tips hjälper dig. Vi mår alla bra av att få in rörelse i livet, men som Terese skriver får du säkert även mycket vardagsmotion på jobbet. Den får du också räkna in.

   Lycka till & ha en fin dag!

 4. Hej! Jag letar febrilt efter det recept på nyttig glass som du hänvisade till för några veckor sedan. Tror du kallade den Nyttiåttan? Man gjorde den själv i en sån där plasthållare för fyra glassar. Skulle bli glad om du tog fram det igen! Tack för en bra och peppande blogg! /Nina

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras