Livsnjutning på Lassebacken

I fredags kväll kom vi fram till ännu en av mina hjärtetplatser på jorden – Jorm. Bara 12° och fullt av irriterande knott, men bedårande vackert. Det slår mig varje gång vi rullar upp för Lassebacken hur tacksam jag är att ha det här paradiset att resa med familjen till några gånger om året. Vila upp själen i typiskt Jämtländsk sommaruniform…

annalissjanis_jorm_sommar16 foppatofflor

..fleece och foppatofflor. Bekvämast möjligast vinner.

Jag är glad att mina föräldrar fortfarande bor kvar i byn där jag växt upp. Att de fortfarande är tillräckligt pigga för att orka sköta gården och inte minst – att de orkar med ett besök av min livliga familj.

”Var är katterna, korna, gungorna, studsmattan?”. Barnen är lika ivriga på allt som väntar som mig, vill se och göra ALLT på en gång. Och mina föräldrar är snabba med att skämma bort oss.

jonna_stolar_jorm_sommar16junior_propeller jj_kor_jorm_sommar16 kor_jorm_sommar16
Men vi får även hugga i lite. Det är mycket jobb på en gård med kor, ved, byggnader som ska skötas om och grönsaksland som ska rensas. Uppgifter som ingår bakom ridån av ”vykortet” och som jag tycker är bra att även mina barn får uppleva. Livet på landet utan filter.

Redan första dagen fick de vara med och hjälpa till, även med mindre roliga sysslor som att rensa ogräs. Samtidigt som de lär sig att ”allt inte måste vara roligt” gillar de att göra lika som oss vuxna. Jag minns själv allt jobb på gården som stunder av gemenskap, trots att de kunde vara enformiga och tålamodsprövande ibland. Som byggt pannben och lärt mig att hårt arbete alltid lönar sig på olika sätt. I form av njutning, glädje eller ekonomiskt.

rensa_ogras

Igår morse sprang jag en lugn jogg utan press genom byn. Rörelseglädje, svag sol och cirkulation för musklerna efter långpasset två dagar innan. Det var då kom att tänka på hur mycket jag tycker om den här variationen. Mellan stadslivet och landet, ensamhet och gemenskap, att jag uppskattar en njutjogg så mycket mer efter ett pass där jag fått kämpa

kott_potatis_jormKött från föräldrarnas kor, potatis och morötter från grönsakslandet. Så närproducerat det kan bli och extra gott att samlas kring efter några timmars jobb på gården. I flera timmar sitter vi och pratar vid varje måltid, något jag tycker är bland det bästa med dagarna hos mina föräldrar i Jorm.

..och att maten smakar betydligt godare när du själv fått jobba för den. Kontrasterna som gör livet, både när det gäller träning och livet i övrigt.

5 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras