Trendig middag ur en bowl

Varje dag sen vi kom till Åland har vi grillat. Det är en speciell frihetskänsla att stå ute och laga middag, att känna doften en stund innan och få de där snygga ränderna på maten. För att inte tala om smaken. Hemma kör vi elgrill på balkongen, men här är det en traditionell kolgrill som tillhör stugan som jag tycker ger ännu bättre grillsmak.

Jag gillar att laga mat, ännu mer när vi har gott om tid och en trevlig middag med familj och vänner framför oss, men här får även Jonas hugga in. Du vet, den typiska ”mannen med en öl vid grillen”. Att jag står för 99% av matlagningen hemma är helt och hållet mitt eget fel, jag släpper inte gärna in Jonas i ”mitt kök” och lagar gärna mat istället för att storhandla, vika tvätt och köra grabbarna till/från fotbollsträningar som Jonas gärna gör. Finns ingen anledning till att byta sysslor bara för att bryta typiskt kvinnliga/manliga hushållsuppgifter när båda gillar det de gör, men lediga är det mysigt med gemenskapen kring fixandet. Maten är liksom vårt största projekt och samlingspunkten under de lediga dagarna.

Lunchen blir ofta lite rester eller ihopplock från kylen. Hugo är på fotbollsläger med Liverpool, coolt att de besöker lilla Åland, och honom skickar vi med en pirog eller liknande. Vi övriga äter vad och när det passar, men till middagen samlas alla runt grillen.

middag_aland_16Älskar långa middagar, vissa dagar ihop med våra vänner här på Åland, och där barnen kan springa iväg och leka när de önskar. Fotograf – Hampus.

Både jag och Jonas är gourmander som gärna prioriterar god mat av bra råvaror och gärna äter stora portioner. Det var egentligen inte meningen att försöka haka på ”boel-trenden”, d.v.s. att äta mat/smoothie ur en skål, men i brist på riktigt stora tallrikar hittade jag en passande uppläggningsskål att ladda upp min portion i.

kyckling_grill_bowlGrilled chicken bowl med både fetaost, västerbottenost och halloumi-ost. Yes – jag gillar ost!

På en bas av grönsallad, vitlöksfräst spenat, avokado och smulad fetaost har jag gärna olivolja, vinäger, örtsalt, pumpakärnor och dagens grillade. Kött, lax, kyckling, majskolvar, halloumi och en smarrig sås. Klassisk bearnaise eller crème fraîche med pressad vitlök är mina favoriter till allt.

lax_bowlGrilled salmon- and aubergine bowl med löskokt ägg och fetaost.

Ska jag välja äter jag hellre stora portioner 3-4 gånger om dagen än små och ofta. Vad föredrar du?

10 kommentarer
 1. Håller med dig, äter hellre 3 mål än 5-6 lite mindre. Gillar ibte heller att äta för sent på kvällen, men det är ju verkligen en smaksak. Har kompisar som kan gå upp på natten och äta för dom är hungriga. Heltokigt i min värld 🙂 haha

  1. Elin – jag äter ofta sena middagar, sådär vid kl 20, men alla är vi olika. Det pratas mycket om vikten av mellanmål vilket säkert är bra för många, men inte alla. Huvudsaken att vi får i oss den näring vi behöver varje dag, njuter och mår bra, så får alla hitta sin egen metod. Som med allt!

   Att äta mitt i natten borde störa sömnen, men som sagt – alla får hitta det sätt som passar dem 🙂

   1. Ja jag håller verkligen med dig! Blir alltid fruktansvärt provocerad och irriterad varje gång någon försöker sälja in sin diet eller levnadssätt som det rätta. Blir toooookig! 🙂

 2. Jag är alltid hungrig 😉
  Äter rejäla portioner till frukost, lunch och middag och minst två rejäla mellis om dagen = jag orkar vara den leende och energiska Linda jag vill vara 😃

 3. Jag lagar också oftast familjens mat. Jag har oftast inte ro att sitta så länge och äta längre, barnen hinner äta klart innan man typ satt sig ;). Så jag är nog mer för små och ofta..

  1. Sara – det är det sköna på semestern tycker jag. Att sitta & äta & prata länge, så kan barnen springa iväg & leka om de vill. Men hemma är det ofta mkt att fixa med så där har jag inte heller ro att sitta innan det mesta är klart.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras