Midsommarafton 2016 i bilder

Bukett på midsommar /Anna Lissjanis

En bra sak med att vara fira midsommarafton på en ny plats är att förväntningar är obefintliga. Det finns ingen uppmålad bild över hur det ”borde vara”, en bild som inte alltid blir som tänkt och därför kan leda till besvikelse. Vi alla visste ungefär vad vi hade att se fram emot, men ingen annan Åländsk midsommarafton att jämföra med.

Vi sov ut, Hugo och Hampus hade redan spanat ut en piltavla, Jonna och Junior längtade efter ratt hoppa studsmatta hos grannarna, och jag var sugen att börja dagen med en löptur.

Det hade gått 3 dagar sen jag sprang sist, långpasset med Terese, och nu kändes kroppen pigg igen. Till och med så att jag kände för fart och rev loss 1-minutersintervaller längs byvägen. Jag älskar när benen svara likt gasen på en sportbil och är med på att springa allt de har under intervallerna. Sträckor med gasen i boten åt ena hållet och njutjogg på vägen tillbaka. Där tog jag även små skutt ner i diket och plockade 8 sorters blommor. Jag vet att det ska vara 7 enligt traditionerna, men det fanns så många och som jag skrev på Instagram – ”vem slutar på ojämn siffra?”. 10 intervaller, 10 kilometer och 8 blommor. Jämnt och bra och en större bukett till frukostbordet.

jordgubbar_aland_midsommarmidsommar_anna2016På midsommarafton vill jag ha klänning tänker jag varje år, men allt eftersom åkte både kofta och fleecejacka på. Det kom även några regndroppar, men det förhöjer känslan av svensk midsommar ännu mer tycker jag.

Jonas hade köpt hem 3 liter Åländska jordgubbar som vi åt av hela dagen. En avslappnad dag där alla bara flöt runt. Enda hållhaken var midsommarstångsresningen i Gottby som vi inte ville missa. För byborna en speciell tradition som kändes kul att vara med på. Till skillnad mot den svenska midsommarstången står den här uppe hela året och har fler armar där varje gård gör sin egen dekoration, annars gick det som hemma med resning, fiolspel, dans och fika.

midsommarstang16midsommardans16midsommarstang_nara16junior_axlar_mids16jonna_midsommar16

Den mest typsikt traditionella upplevelsen den här midsommaraftonen. Det blev inte ens någon sillunch, det jag annars berättade för dig var våran ”stående tradition”. Barnen sprang till grannarna och åt grillkorv, och vi vuxna orkade inte ordna till bara oss två. Vi tog en lätt lunch och åt lite tidigare middag istället. 3-rätters med sill och nypotatis, grillade majskolvar, korv och kött från trakten.  Sen ännu mer jordgubbar, toppat med sommarens första dopp i havet för de mest modiga av oss.

En ny tradition kan vara född. Efter bara två dagar pratar vi om att åka hit igen nästa år.

jonas_grill16 sill_mids16bad_midsommar16

Hur firade du midsommar? Om du firade. Eller hittade du på något annat igår? Det är roligt att höra om andras vanor och tankar tycker jag, så berätta gärna om du vill.

16 Comments
  1. Firade intw riktigt, hade en trevlig dag bara. Åt glass och jordgubbar som lunch med en kollega sen grillade jag med familj + vänner på kvällen. Väldigt bra 😉
    Startade med lite träning oxå, såklart 🙂

  2. Låter som en skön midsommar! Måste fråga vad du har för skor? Snygga! Kan du inte skriva ett inlägg (el på IG) om att komma igång med träning efter långt uppehåll? Har sprungit mycket tidigare men inte nu på flera år pga skada, och nu kommer jag inte igång igen. Måste ta det försiktigt för att ha chans att det ska funka, och gå 100 m/springa 100 m känns liksom hopplöst när man eg vill sticka ut i milspåret…

    Har inte läst din blogg förut men tittar på IG, verkar intressant! 🙂 Ha det bra!

    1. Åsa – vid löpningen hade jag ett par Merrell Allout Fuse. Ett par minimalistiska löpskor som är riktigt lätta & snabba.

      Det har jag skrivit om ett par gånger. Här hittar du inlägget som jag hoppas kan hjälpa dig igång. Vissa punkter aktuella just nu, men andra kanske kan ge dig lite inspiration:
      http://annalissjanis.sporthalsa.se/2015/08/10/10-kom-igang-tips/

      Gäller det specifikt löpning kan du använda liknande upplägg som efter en graviditet. Att successivt öka distansen & tiden. Sätta upp små mål för dig själv. Här en film om det, men mycket fysiska tips för just gravida: http://annalissjanis.sporthalsa.se/2015/07/03/film-om-lopning-efter-graviditet/

      Är det motivation du saknar har jag skrivit lite tips för det här: http://annalissjanis.sporthalsa.se/2015/03/04/motivationsvacka/

      Lycka till & jätteroligt att du hittat till bloggen. Jag hoppas du vill fortsätta hänga med mig här. En större möjlighet att påverka & ställa frågor än på Instagram. Önska gärna innehåll!

      Ha det fint du med! 🙂

  3. Efter att ha jobbat många år på midsommarafton så fanns det inte direkt några traditioner i år när jag var ledig. En lugn dag som började med jordgubbsfika och på kvällen grill, femkamp tillsammans med bästa tjejkompisen och hennes familj ☀️

  4. Jag firade inte heller. Och det kändes rätt bra. Jag var ärligt talat så ledsen både över Brexit och över asylrätten här hemma, att jag inte hade kunnat förmå mig till att fira ändå.

    Men sedan har jag heller inga traditioner kring midsommar. Hemma firade vi aldrig midsommar och sedan jobbade jag alltid på midsommarafton, under många, många år. Därefter reste jag ofta utomlands och under åren jag bodde i Montreal, sammanföll midsommarafton ofta med Quebecs ”nationaldag”. Så då blev det inget midsommarfirande. Egentligen tror jag bara att jag har firat en riktig midsommar en enda gång, och det var när mina bästa vänner från Canada var här och vi var ute i skärgården. De pratar fortfarande om det som det märkligaste firande de har varit med om, alla var fulla, det var svinkallt, vi åt äcklig mat och folk höll på att vinka i timmar till en vanlig båt.

    1. Emma – din upplevelse låter inte så kul & jag skulle nog inte heller sakna själva firandet om vi hoppade över det ett år. Det är att få vara tillsammans med familjen & personer jag tycker om som är det viktigaste. Jordgubbar & sill äter vi andra dagar också. Alla traditioner måste inte firas. Det är ju det sköna med att få välja själv.

      Ha en skön söndag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.