Prehab och rehab axlar i film – ligg steget före skadan

Anna Lissjanis - axel

Det absolut bästa tipset jag kan ge för att nå framgång med din träning är att du håller dig skadefri.

Inte bara för att utvecklas fysiskt – få saker är så tråkiga som att behöva backa, nöta rehabövningar och börja om. Men vi blir inte yngre med åren och precis som knän är axlar en utsatt kroppsdel som lätt tar skada. Många gånger handlar det om förslitningsskador som uppkommer under längre tid på grund av överbelastning, oftast i kombination med dålig hållning och dålig muskelfunktion. Därför är det så bra att få in en rutin med övningar som stärker de små musklerna som stabiliserar och utför rörelser i axelleden, som utåt-, inåtrotation och axelns baksida.

Vid min frågestund i bloggen nämnde Ann-Louise att hon ramlat, fått axeln ur led och önskade övningar för att stärka baksida axel. Så tillägnat dig Ann-Louise, och alla övriga som har- eller vill undvika problem i framtiden, har jag klippt ihop en film med några bra rehab- och prehabövningar för axlarna.

Prehab och rehab axlar

» Hantelrotation bakåt

» Omvända flyes

» Liggande axelrotation med stöd

» Utåtrotation i dragmaskin

» Bakåtrotation i dragmaskin

» Axeldrag bakåt med rep

Teknik och tips:

» Välj lätta vikter alt. gummiband. Axeln är uppbyggd av små muskler och risken med för tunga vikter är att andra, starkare muskelgrupper tar över.

» Starta alla övningar med att spänna bålen, sänka och komma bak med axlarna.

» Välj ut en eller två övningar att köra 1-2 gånger i veckan, förslagsvis i samband med annan träning och 2-3 x 15 repetitioner.

» Vid rehab kan du köra oftare, ca varannan dag, för att snabbare få tillbaka styrkan i de stabiliserande små musklerna.

Lycka till och fin fredagsfys friends!

 

2 kommentarer
 1. Aww, tack fina Anna!! Jag kämpar på men som du säger så tar det lite längre tid nu när man (jag) är ”gammal”. Sitter även på kontor och nästan all min arbetstid sker framför datorn så att jobba med baksidan är bra på många sätt och vis.

  Ha en riktigt fin helg i Åre, förhoppningsvis är det bättre väder där än det är här i södra Dalarna, det har regnat flera dagar i sträck nu…
  Kram

  1. Ann-Louise – du har säkert fått många bra övningar, specifika för just dig, av din sjukgymnast. Hoppas ändå någon av de i filmen också kan vara till nytta 🙂

   Här i Åre strålar solen, så himla vackert. Jag hoppas det blir bättre i Dalarna också snart.

   Kram tillbaka!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras