Krämig laxpasta med vitvinssås -recept

Lax.

Kan vara världens bästa ingrediens för en lyxig middag. Om du gillar det lika mycket som mig? Nu har jag kommit ur svackan och fått ny gnista att testa nya maträtter, kanske eftersom vädret lockar mer till att kura inne i köket.

Lax äter vi flera gånger i veckan, ofta bara som den är efter en stund i ugnen, men igår fick jag för mig att provlaga en laxpasta med vitvinssås. Ibland gör jag en annan laxpasta, men med lite vitt vin i skåpet fick jag för mig att använda den till en god sås. Efter lite googlande hittade jag olika recept att inspireras av till en egen variant.

Laxpasta

Krämig laxpasta med vitvinssås

 • lax (efter antalet personer som ska äta)
 • 1 citron (pressa i såsen efter smak)
 • 4 schalottenlök (går att utesluta)
 • ½ kruka färsk timjan (alt. 1 msk torkad)
 • 1 ask färsk bladspenat (ca 100g)
 • 2 dl vitt vin
 • 1 msk kycklingfond (alt. buljong)
 • 1½ dl grädde
 • Salt & peppar
 • Pasta av valfri sort (jag använde gul sojabönspasta)

Gör så här:

 1. Tillred laxsidan eller stex tärnade laxfiléer.
 2. Koka under tiden pastan men spar ca 3 minuter på koktiden.
 3. Stek löken för sig, blanda med lax och övriga ingredienser utom spenaten.
 4. Rör ner pastan och låt puttra ihop tills pastan är helt klar.
 5. Sist ut – i med bladspenaten och låt den bli varm.
 6. Smaka av med citron, salt och peppar.
 7. Servera med sallad och kanske en mumsig hummus?

Ännu ett tips som sätter guldkant på tillvaron (t.ex. när du lagar din lax) är musik. Det kan göra underverk på vilken grå dag som helst.

jaybirdJust nu är jag helt kär i mina nya trådlösa lurar Jaybird X2 som jag fått hem att testa. Grymt ljud och sitter bra i örat. Får skriva mer efter att jag provad dem under träning, men av kocken får de toppbetyg.

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras