Tankar om tid

applewatch_klock

Vad är ditt förhållande till tid?

Det undrar Karin som skickade en lista frågor på temat till mig och som jag här besvarar. Min inställning till tid har ändrats med ålder och antalet barn. När jag var liten var det liksom bara ”nu” med eventuellt något barnprogram eller lunchrasten att klocka. Som vuxen, arbetande mamma är tiden inte bara min egen utan ska delas med mina medmänniskor och därför har den fått ett helt nytt värde.

Med åren har tid för det och de jag älskar och mår bra av fått allt högre värde. För mig är tid värt mer än pengar varför jag hellre väljer ett lågavlönat, roligt jobb än att spendera min tid på något ”tråkigt” men välbetalt. Eller att vara ledig (och fattig) med familjen framför rik och ensam på ett kontor.

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Morgonen. Och mellan 20-22 på kvällen. Förstnämnda eftersom jag har mest energi, både fysiskt och mentalt på morgonen. Det ligger ett lugn över morgontimmarna som jag mår bra av och det är då jag får som mest gjort. Kvällarna å andra sidan gillar jag att njuta av att ”bara vara”. Då vill jag att allt på to-do-listan är avbockat så att jag bara kan slappa i soffan.

Vilken är det bästa veckodagen?

Fredagar. Och måndagar. Fredagar eftersom jag har mer tid för familjen framför mig. Måndagar eftersom jag har mer tid för mig själv framför mig.

När går tiden som snabbast?

Vardagar mellan klockan 17 och 20. Då Hugo och Hampus ska iväg på fotboll och letar efter strumpor, Junior ropar ”FÄRDIG!” från badrummet och Jonna är jättehungrig. Middag ska lagas, väskor ska packas så att morgonen efter flyter, tvätt hängas, smulor sopas, tänder borstas och saga läsas innan min energi tar slut. Därefter börjar en av dygnets skönaste slapparstund.

Löpband /Anna Lissjanis

När går tiden som långsammast

De sista sekunderna när jag springer korta, snabba intervaller på löpband. De gånger jag verkligen maxar farten och redan har några avklarade intervaller som sugit ur benen.

Hur länge tar det för dig att sminka dig?

Max fem minuter på vardagarna, men lite mer till fest. Jag tvättar mig, smörjer in med ansiktskräm, har ibland på en foundation och ibland bara ett mineralpuder. Lite mascara, ögonbrynsborste och kajal. Idominsalva på läpparna. Klar!

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i bortsett från denna?

70-talet. Är det en tidsepok? Född 78 levde jag då, men var för ung för att uppleva den härligt frisläppta flower power-eran. Jag gillar de roliga, färgglada kläderna, musiken, peacerörelsen och gröna vågen med kollektiv och självhushåll.

Nyårsmiddag 2015 /Anna Lissjanis

Äter du fort eller sakta?

Beror på situation, men om jag har gott om tid äter jag gärna långsamt över ett samtal med familj och vänner. Att kasta i sig god mat är ju slöseri av njutning. Därför lägger jag hellre krut på en extra läcker middag istället för lunchen då jag vanligtvis har mindre tid.

Vad gillar du mest att lägga ner tid på?

Min familj, vänner, träning, att fota, filma och klippa ihop resultatet, rita, lyssna på musik, laga mat/baka och pyssla med bloggen. Skriva text som passar till vackra bilder och sprida information/budskap/inspiration som gör nytta för andra.

Vad gillar du minst att lägga tid på?

Vika tvätt, packa inför långa resor, åka tunnelbana och fakturera. Även om det är nödvändigt ibland.

När brukar du gå upp och lägga dig på vardagar?

Jag går ofta upp runt kl 6.30 och siktar på kl 22.00 (vilket brukar landa kring 22.30 innan jag kommit i ordning med allt).

Ditt längsta förhållande?

Med min nuvarande Jonas vilket är ca 12 år (varav 7 år som gifta).

Vad är den längsta perioden du varit singel?

Min första pojkvän fick jag i klass 1, så fram tills dess (7 år) är längsta tiden som singel.

Vad skulle du gärna haft mer tid till?

Lära mig nya saker. Gå kurs i dataprogram som Illustrator, InDesign, fotokurs, redigeringskurs. Resa och hälsa på vänner önskar jag också att jag hade mer tid för, men båda de här sakerna kostar ju en hel del också. Men promenera, yoga, läsa böcker och rita är gratis. Det vill jag ha mer tid för (eller prioritera mer som det egentligen handlar om).

Vad gjorde du för tre timmar sedan?

Sov. Eftersom jag satt det här inlägget på tidsinställning inför morgonen och alltså inte skriver i realtid.

annalissjanis_skid_kvitfjell

Vad gör du om tre timmar?

Sitter i bilen på väg hem från en helgs skidåkning i norska Kvitfjell.

Var ser du dig själv om tio år?

Med min ödestro ser jag inte mer än något år i taget framåt. Jag tror mycket att magkänslan styr oss rätt, men har ändå en vag känsla av vart jag vill. Den senaste tiden har ett lugnare liv på landet, gärna i Östersundstrakten, dragit. Lite därför utbildar jag mig som marknadskommunikatör inom sociala medier, ett jobb som går att utföra på distans. Drömmen vore att jobba deltid med detta och deltid med träning och konst. Illustrera och skriva barnböcker, måla tavlor och hjälpa människor med sin träning i en skön blandning. Det tror jag att min framtid består av, oavsett var jag bor.

Med detta skickar jag listan vidare till Milla, Jeanna och Fanny. Vad har ni för förhållande till tid?

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras