En grund av rörelse och utomhusvistelse

blasjobacken_pask16

Mycket av vår grundfysik, våra vanor och vårt immunförsvar byggs upp redan som barn.

Även om jag var lite sur för att jag inte kunde välja och vraka bland aktiviteter som barn utan fick ta det som erbjöds här i Jorm, är jag glad att ha provat på så mycket olika sporter. Innebandy, löpning, slalom, längdskidåkning, gymnastik, skridskor, brottning, bordtennis t.ex. Träning som gett en naturlig kärlek till att röra på mig och bra grund till att jag idag har lätt för framför allt uthållighetsidrott. Kanske även en orsak till att jag sällan är sjuk p.g.a. all frisk luft?

Att försöka föra över glädje för att röra sig och vistas utomhus i tidig ålder tycker jag är en viktig roll som förälder. Det skulle underlätta för många att få in sunda vanor, t.ex. de barn vi får se i programmet ”Gympaläraren” på SVT, om föräldrarna kunde erbjuda sina barn kul sätt att komma ut och röra sig på. Och det behöver ju inte kategoriseras som ”träning”. Lek och äventyr är minst lika bra, speciellt för riktigt små barn.

Barnen åker t-fat på snön.

Själv tycker jag att något av det roligaste med att vara förälder är att du får återuppleva livet och göra saker tillsammans med dem. Småbarnsåren är en tid av gränslös närhet och kärlek genom starka band, men ju äldre de blir desto mer stretchas navelsträngen. De blir mer frigående, vill se världen, kan hänga med på äventyr och du ser allt genom deras ögon. Och dina egna som barn. Jag känner att jag vill ge mina allt det fantastiska från min egen uppväxt. Absolut att de ska få egna intressen, upptäcka sin egen verklighet, speciellt när vi är i Jorm vet jag vad som kan vara populärt.

Hampus Lissjanis åker skidor i Blåsjön.

Just nu är det så roligt med Hugo och Hampus som allt mer förstår sig på vuxenvärlden och delar samma intressen som mig och Jonas. Allt från musik, träning, mat och upplevelser. Här i Jorm får de följa med på allt jag själv gjorde som barn under min uppväxt och även Junior och Jonna börja bli tillräckligt stora för det mesta.

jonna_pimplarFiska, åka på skotertur upp på Klumpliklumpen, tolka med snowracer, följa med morfar ut i lagården, äta hela rödingar (som du måste rensa själv) och åka skidor i Stora Blåsjön t.ex.

ans_skid_hamp

Allt framkallar många nostalgiska minnen och känslor hos mig som du kommer få se i nästa vlogg från slalombacken. Jag slungas tillbaka i tiden och blir som barn på nytt. Därför kan jag förstå de som gärna vill ha en sladdis när resten av barnen blivit stora – för att få ännu fler chanser att ”leva om livet”. Men jag och Jonas är i alla fall mer än nöjda med våra 4 och njuter av alla nya möjligheter som öppnar upp i och med att barnen blir äldre.

2 kommentarer
  1. Fint och viktigt inlägg! Och barnen hänger gärna med på allt möjligt- där man som förälder är med och mentalt närvarande. Så det gäller att som vuxen orka resa sig från soffan och titta upp från skärmarna 😉

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras