Chokladtårta på mandelbotten – recept

Anna Lissajnis - påskgodis

Ägghalvor med majonäs och en riktigt krämig chokladtårta är den absolut godaste högtidsmaten enligt mig.

Men vad vore den utan gott sällskap. På bilden ovan min gulliga systerdotter Ella och nedan familjen. Det absolut bästa med dagarna här i Jorm. Vad vi äter, väder eller gör spelar mindre roll, men det är klart – något gott att äta förgyller tillvaron ännu mer.

paskbord16

Ägghalvorna äter vi både vid jul, påsk och midsommar. Chokladtårta funkar vilken fest som helst och det här receptet har min mamma använt sen jag var barn. På bild den här här chokladtårtan som jag gjorde till påskafton, men tanken är densamma. Mandel som bas i botten, chokladkräm och grädde. Allt du behöver för en lyckad tårta.

tarta_pask

Chokladtårta på mandelbotten

Botten:

  • 4 äggvitor
  • 100 g mald mandel
  • 1 1/2 dl socker

Gör så här: Vispa äggvitor. Blanda sen i mandel och socker. Grädda i ca 15 minuter på 175°.

Chokladkräm:

  • 4 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 75 g mörk choklad

Gör så här: Låt äggulor, mjölk och socker sjuda i en kastrull där du hela tiden vispar ca 8 minuter tills den blivit tjock. Lägg i och smält choklad och smör.

Tårtan:

Gör så här: Bred chokladkrämen över mandelbotten. Toppa med vispadgrädde och garnera med pudrad kakao eller vad som passar för festdagen.

Du kan göra tårtan både i långpanna om du dubblar satsen, då ser resultatet ut som bilden från Ellas namngivningsfest, eller i en mindre form.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras