Måndagslistan: veckans middagar

Vad blir det för mat? Den ständiga frågan som blir lättare att svara på med en förbestämd plan.

Veckans måndagslista är därför förslag på smarriga middagar inför veckan. Från en ganska ostrukturerad period med uteluncher och tager-vad-man-haver-middagar tänker jag att en matsedel kan underlätta nu när jag ska tillbaka till Nackademin. Ibland gör jag en planering regelbundet och vet hur skönt det är att inte behöva fundera varje dag utan bara gå efter listan. Sen ändras den ofta ändå beroende på om vi får rester över, det händer något speciellt, jag springer över något gott i affären, någon produkt hemma börjar bli gammal och måste ätas upp eller att vi helt enkelt inte är sugna på ”dagens rätt”.

Ibland äter jag och Jonas rester med nya slags tillbehör och ibland är det barnen som gör det, t.ex. om de ska iväg på träning. Men som sagt – en flexibel lista kan underlätta när huvudet är fullt av jobb, skola eller annat.

Måndagslistan: veckans middagar

Tortillia med quornfärs /trenodtraning.se

Måndag – köttfritt: Quornfärs med vitlökssås i hemgjort tortilliabröd, quornstroganoff, en moussaka med quornfärs (på översta bilden) eller en krämig wok? Barnen föredrar dock det första och det är så smidigt när alla kan plocka i vad det gillar.

Lax med ägg och grönsaker.Tisdag – lax: På en plåt med småpotatis, grönsaker, ägg och ponzu mayosås eller vitlökssås – något vi äter minst en gång i veckan. Lax är så tacksamt. Saftigt, lätt att laga stor mängd av och alla i familjen tycker om det. Speciellt Junior och jag har det som älsklingsrätt.

Kykling med hummus /annalissjanis.se

Onsdag – kyckling: Kyckling med knaprigt kesotäcke eller helt enkelt med smält mozarella, hummus, stekt bladspenat och fetaostsallad. Annars funka Lissjanis enkla favoritkyckling alltid. Den får det bli.

fiskgratang

Torsdag – vit fisk: Som fiskgratäng på spenatbäddtorsk med kantarell- och bacontopping eller fisksoppa med pannkakor efteråt. Det är ju ändå torsdag.

Pizza /annalissjanis.se

Fredag – fast food: Tortillipizza, blomkålspizza, någon form av omelett eller en färdigköpt pizza-variant beroende på ork att laga mat sådär i slutet av veckan. Annars är plockmat och rester en typsik fredagsmiddag hos oss. T.ex. krämig fried rice with chicken.

Sushi /annalissjanis.se

Lördag – hämtmat: Sushi/Shake Mushi, kebab, thaimat eller hamburgare från Phil´s Burger brukar det ofta bli. Eller, om jag är på matlagnings-mood – grillbuffé! Lite av varje efter allas smaker på vår balkonggrill är ett vinnande koncept.
Kyckling med spenatpaj /annalissjanis.se

Söndag – storkok: En plåt med kyckling och grönsaker att äta med exempelvis spenat- och fetaostpaj, en stor sats köttfärs till lasagne och andra köttfärsrätter, kanske en köttgryta eller stek som fått stå på spisen och bli mör hela dagen.

Brukar du göra en matsedel inför veckan? Hur ser den ut?

14 kommentarer
 1. Jag har matkasse varannan vecka. 4 portioner för 4 dagar, och eftersom jag bor själv så räcker det och blir över till mig. Så veckans matsedel är helt enkelt det som matkassen ger mig! 😀
  Däremellan blir det nån utemat eller något jag komplementköper! 🙂
  Blir en bra variation på maten! 🙂

  1. Jennysen – smidigt även om jag själv tycker det är skönare att kunna göra storkok än att följa recept. Kanske när barnen är större att jag tänker om, för det är kul att lära sig nya rätter genom en matkasse.

 2. Jag gör oftast en matsedel för mån-tors. Helgen tar vi lite vad vi är sugna på. Försöker få fisk 1 dag, köttfärs 1 dag, kyckling 1 dag och soppa 1 dag.

 3. Ingen matsedel..tar det jag känner för för dagen!

  Men ikväll kommer en matkasse från Middagsfrid, ska bli spännande att testa!

  Jag blev galet sugen på din spenat/fetaostpaj nu när jag såg din veckoplanering! Den gjorde jag en variant av på julafton och det var sååå gott 🙂

  Tack för all inspiration du sprider Anna 🙂

  1. Linda – det gillar jag också, men under vardagar med 4 barn underlättar en plan 🙂

   Ja, den pajen är bra god. Så roligt att du också börjat lada den!

   Tack själv för att du alltid delar med dig av dina tankar & tips!

 4. Alltid matsedel. Det går inte annars i vår familj. Denna veckan ska vi äta: Nudelwok med renskav, Ajvarfisk, Korv Stroganoff med bacon och äpple, Kyckling i ädelostsås och lammkorv & pumpa allt-i-ett med fetaostkräm.

 5. Matsedel är grymt, jag gör det ibland och bankar mig själv när jag inte gör det utan står där o ska komma på nåt bra när jag egentligen inte har lust. Tack för lite middagstips!

 6. Tack för middagsinspirationen Anna! På helgerna gör vi storkok som förhoppningsvis räcker en bit in i veckan. Jag brukar göra en stor sallad på söndagen som vi kan ha till de kommande dagarnas middagar. Ett sätt att lätt ha tillgång till grönt när man egentligen kanske inte har möjlighet att stå och skära grönsaker med en unge på vardera höft 🙂 Köttfärs och kyckling är poppis hos samtliga, i olika form. Ikväll ska jag nog testa din moussaka! Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras