7 favoritövningar för ett helkroppspass

Kettlebell front squat - Anna Lissjanis

Vissa övningar är roligare än andra av olika anledningar, eller vad tycker du?

Förknippas med olika minnen, ger olika känslor, triggar eller plockar fram det lekfulla barnasinnet. Här har jag plockat ut några av mina personliga favoriter, vissa som var för sig skulle kunna ge bra helkroppsträning, andra med mer eller mindre belastning på olika kroppsdelar. Tillsammans ett helkroppspass!

7 favoritövningar för ett helkroppspass:

♦ Marklyft – helkroppsövning jag gärna inleder mina pass med då jag har som mest energi och successivt trappar upp vikterna. Bäst med marklyft är både funktionen, att den tränar hela kroppen, och att den ökar självförtroendet. Oavsett vikter är det en speciellt känsla av power över marklyft. Se en guidad teknikfilm av marklyft här.

Utfallsgång /Anna Lissjanis

♦ Utfallsgång – en övning där jag får bra kontakt med både rumpa, bak- och framsida lår, tränar core, greppstyrka och balans. En av mina första benövningar jag lärde mig och jag har många minnen av att träna ihop med mina vänner. Utfall finns det massor av varianter av, gång är min bästa, men ibland varierar jag med andra.

♦ Kettlebell front squat – en favorit för ben- och bålstyrka men som även ökar rörlighet och ger fin hållning (bild överst till inlägget). Jag gillar att det går att jobba så djupt med vikterna fram på brösten och att du automatiskt kopplar på magstödet för att inte tappa vikterna. En för mig ganska ny övning och därför extra spännande att se en progression i.

Pull-ups /Anna Lissjanis

♦ Pull-ups – ännu en tung övning som jag känner lite hatkärlek till. Svår att komma vidare i tycker jag men det är det som är charmen. Utmaningen! Se en guidad teknikfilm av pull-ups och chins här.

♦ Dips – övningen jag länge jobbat med och därför fått in en bra teknik och styrka i. Och som jag skrev tidigare – det du tycker är roligt gör du ofta och blir bättre på. Precis som i övningarna ovan ger denna bra träning för hela kroppen med betoning på bröst, axlar, triceps och core. Se en guidad teknikfilm av dips här.

baksaxl_trx15

♦ Baksida axeldrag i cabelcross eller TRX – en skön övning för att träna baksida axlar och musklerna mellan skulderbladen. Du riktigt känner hur välgörande den är för att få bak de inåtroterade kontorsaxlarna. Ibland gör jag den även liggande på bänk och med böjda armar när jag tränar riktigt tungt.

♦ Sidoplanka – vanlig rak planka har jag blandade känslor till eftersom jag i perioder varit rädd att göra den efter kejsarsnitt och nu senast – min rectus diastasoperation. Sidoplanka däremot känns trygg och skön. Jag gillar hur den går att variera med armrotation (under midjan och sträck upp), benlyft eller att sänka/lyft höften.

Sidoplanka /Anna Lissjanis

Har du några favoritövningar? Varför just dom?

7 kommentarer
 1. My god! Kan man döda för dina armar? Japp, jag kan! Herregud vad du är snygg människa. Själv fortsätter jag att kämpa.

  Förresten! Ett tips till alla oss som gillar att träna men inte vill slösa pengar på träningsprylar. Hittat ett ställe där man gör undersökningar som ger poäng som man sedan kan byta ut mot märkesgrejer helt gratis. Crafts träningskläder t.ex. Man kan även köpa Le Creuset, KitchenAid m.m. http://tinyurl.com/o622tyu

 2. Hej Anna!
  Jag har en fundering som du kanske kan hjälpa mig med? Det är nämligen så att jag precis fått tillbaka men sen efter ca 4 års uppehåll pga anorexia. Jag älskar styrketräning och tränar mycket, men tycker inte att jag märker så stora resultat… Kan det vara så att kroppen inte prioriterat muskelbygge, med tanke på att den inte prioriterat mens? Det kanske inte har något samband, men jag tänkte i alla fall fråga dig om du vet något om det?
  Tack för din inspirerande blogg!
  /Ottilia

  1. Ottilia – stort grattis till en fungerande kropp! Betydligt bättre jobbat än några synliga muskler.

   Visst kan det vara så att de kvinnliga hormonerna inte är lika muskelbyggande, eller är det så att du idag har en såpass frisk & ”normal” kropp som inte är lika deffad att dina muskler syns. Så istället för att titta på hur musklerna ser ut – mät din styrka! Blir du starkare, gladare, piggare – då är du på helt rätt väg. OCH att du bibehåller mensen förstås. Det tycker jag du ska vara enormt stolt över!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras