Kärleken till fjällen och stan

På Alla Hjärtans Dag är det ofta familj och vänner vi öser på med kärlek, det gör jag med, men här i bloggen väljer jag att skriva om natur v.s. cityliv. Kärleken till fjällen och stan.

För som vanligt tjatar jag på om att ”det ena inte utesluter det andra”. Du kan älska både tjejer och killar, Ben & Jerry´s och kvarg, meditation och tuffa tusingar. Jorm och Gärdet. Om sistnämnda, var som är bäst att bo och för ett barn att växa upp mellan en stad och fjällen/landet, handlar en läsarfråga jag fått:

Hej Anna!

Jag läser ofta din blogg och känner igen mig i din kärlek till både Jämtland/fjällen/byn där du växte upp och kärleken till storstan. Jag står mitt i ett dilemma där vår familj ska välja mellan att bo i Åre, en by vi älskar och där våra barn har det otroligt härligt, och att bo i Stockholm. Och det är så SVÅRT!

Jag älskar verkligen de båda ytterligheterna. Vi har tidigare bott på Gärdet, bor sedan två år tillbaka i Åre och överväger nu att flytta tillbaka till Gärdet. Detta eftersom vi idag pendlar lite för mycket till Stockholm och är borta från våra barn lite för ofta.

Hur ser du på livet med barn i Stockholm? Hur ser du på deras uppväxt i en storstad? Vore så spännande att höra mer. gardet_hus

Hej!

Det är ett stort steg att flytta med barn, jag kan sätta mig in i din situation och förstår att det är svårt. Svårt också att ge råd eftersom jag vet för lite om åldern på dina barn, släktingar, vad du jobbar med etc., men jag svarar utifrån mina egna erfarenheter och tankar.

Själv får jag fått allt mer sug efter att flytta från stan till fjällen ju äldre jag blir, men det är mer av personliga skäl för att komma närmare lugnet än själva boendet. Barnen har inte uttalat samma längtan och har det toppen här på Gärdet. Nära till både kompisar, skolan, grönområden att spela fotboll och leka på, samt kan välja och vraka bland aktiviteter. Våra stora killar springer ut och in som de själva vill eftersom vi bor så att det inte är någon trafik utanför och de går själva till skolan. Stor frihet för dem på så sätt och även för mig. Jag pluggar/jobbar inom cykelavstånd och lägger väldigt lite tid på resor, transport som är skön vardagsmotion – något du också kanske kan få?

Snowracer /Anna Lissjanis

Stadslivet

♥ Möjligheter. Arbeten (kanske inte lediga men att kämpa för), idrottsaktiviteter, kultur, skolor, event…

Närhet. Till shopping, jobb, vänner, badhus, fotbollsplan, gym, nöjesfält etc.

♥ Spänning. Känslan av att ”allt är möjligt. Om jag vill”. Kungen bor här, drömjobbet finns, event och happenings poppar upp, barnen kan välja inriktning på skola och idrott hur de önskar för allt finns. Mjölken slut kl 23? 7/11 ligger runt hörnet och flygplatsen till fjärran länder är nära.

♥ Puls. Ett rus av människor, endorfiner, uteliv, kändisar, det ”senaste”. En känsla av att vara ”där det händer”.

lassebacken_hus_jul

Samtidigt vet jag vilken trygghet och mer skyddad värld det är att växa upp på landet. Visst finns påverkan av sociala medier, grupptryck, våld etc. på landet också, men i fjällvärlden får du frisk luft och lär dig bli hemma i naturen. Bara att gå utanför dörren minskar stressen automatiskt. Stress som idag är vår största folksjukdom och även påverkar våra små. Dessutom krävs god ekonomi för att bo i en rymlig lägenhet i centrala Stockholm som på Gärdet. För oss är det compakt living som gäller och barnen får finna sig i att dela rum.

Jag och Jonas har inga direkta ”naturintressen” mer än att åka skidor, springa, skridskor etc., d.v.s. träningsrelaterade intressen. Har ni jakt, fiske, fjällvandring, plocka bär och liknande som stora intressen är det ju också betydligt enklare att ha det direkt utanför dörren.

Snöiglo /Anna Lissjanis

Lantlivet

♥ Tryggheten. Stor gemenskap där alla känner varandra. Generationer umgås på ett annat sätt och det är mindre faror som trafik och gängbråk. Dessutom blir du trygg med att vistas i naturen och med djur.

♥ Natur. Ett kliv utanför dörren, djupt andetag och blick över fjället så fylls du av lugn inombords. En mäktig känsla. Stressen minskar och du blir mer harmonisk. Dessutom närhet till fiske, vandring, att odla, plocka bär och svamp, jaga, åka skidor och få naturen till en självklar ”bas” i livet.

Familjen. Den har du i stan också men många gånger är närheten generationer emellan närmare på landet och karriären det centrala för de vuxna. På landet spelar jobbet mindre roll, det är mer ett sätt att få pengar till mat och kläder, än att ”bli framgångsrik och känd” inom sin bransch.

Tacksamhet. Med mindre möjligheter och utbud blir det du får/kan göra ännu större. Att leka med vännen som bor ett par mil bort, att gå på bio, kunna köpa sig något nytt. Kanske därför jag uppskattar stadslivet så mycket idag – för att min uppväxt får mig att se lyxen i utbudet jag inte hade som barn.

Men å andra sidan kommer vardagen även till Åre. Om mycket av tiden ni skulle kunna vara med barnen och ute i naturen går åt till att resa, förstår jag att ni överväger att flytta. Mycket beror alltså på er ekonomi, intressen, barnens önskemål och om ni kommer ha möjlighet att resa tillbaka till ett semesterboende för att ibland fylla på med fjällmiljön?

Jag kan inte ge dig några lösningar vid beslutet, men kanske tankar som kan underlätta? Oftast blir det rätt om du följer hjärtat.

hjarta_vantarDoften av granbarr och mäktiga fjäll ger mig lugn. Stockholms ståtliga byggnader, alla människor och möjligheter ger puls och spänning. Jag älskar kontrasterna och mina båda hem. Välja är svårt och att kunna få en blandning lyxigt.

Ha en fin Alla Hjärtans Dag alla läsare! Kom ihåg att ni är fantastiska och skänker mig så mycket glädje genom era ord, mail och gångerna ni kommer och hälsar på mig IRL. Glöm inte att älska och drömma stort, idag och alla andra dagar ♥

2 kommentarer
  1. Så härligt! Önskar att jag också bodde sådär, älskar verkligen snö och dom senaste vintrarna har det bara blivit mindre och mindre här nere. Men hos er verkar det inte vara något problem 😉 <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras