Saftig glutenfri morotskaka

Morotskaka, Anna Lissjanis

Hemtentan är äntligen inlämnad, axlarna sänks och jag tar mig tid för saker utöver det viktigaste. Igår rensade vi tvillingarnas garderob (galet vad de växer) och jag gjorde hemgjord pizza. Idag har vi bl.a. njutit av det fantastiska vintervädret och bakat morotskaka. Jonas favoritkaka och även min när den är riktigt saftig.

morotskaka_jjMorotskaka /annalissjanis.seMorotskakbit /annalissjanis.se

Saftig och söt blev verkligen den här, kanske för att jag använde en mix av hasselnöt- och mandelmjöl istället för vitt? Eller för att mina assistenter var så söta? Dessutom bytte jag ut sockret mot kokossocker som ger en karamellaktig smak.

cupcakes_morotJag testade även ett nytt format, som cupcakes, men tycker ändå tårtan blev snyggast. Måste köpa en sprits för att få till fin frosting, men smaken var lika god oavsett.

Saftig glutenfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

Länkar till min samarbetspartner Bodystore där du hittar dessa produkter. 

Morotscupcakes /annalissjanis.seEn till varje Lissjanis.

4 kommentarer
  1. Gott med morotskaka!! 🙂

    Jag bakar en variant som blir både saftig, smakrik och otroligt god!
    När den är såpass nyttig som den är så spelar det ingen roll att man typ tar fyra (!) bitar 😉
    Skämt åsido, morotskaka äter man för att det är gott och inte för att det är nyttigt! Men denna kombinerar båda delar och det tycker jag är toppen!

    Nu blev jag baksugen, så det blir nog ett söndagsbak!

    Ha en underbar söndag 🙂

    Recept på min morotskaka:

    http://lindaassarsson.blogg.se/2015/october/mumsig-morotskaka.html

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras