Barbie med biceps

armh2016

En rolig grej med barn är att de är så ärliga och ofta säger rakt ut vad de tycker, utan att tänka på hur det kan tas emot.

Som Hampus klasskompisars gissning att jag var ”13 år gammal”. 23 hade ju känts smickrande, men 13? Jonna tycker jag ser ut som ”Elsa i Frost med det långa håret”. Eller Hugo´s konstaterande: ”Mamma du är så skön att krama. Så smal och ser ut som Barbie”. What? Gärna skön att krama men ”smal som Barbie” – verkligen ingen kroppsbild jag har av mig själv eller figur jag någonsin skulle vilja se ut som.

Det är lustigt hur ens egen självbild kan skilja sig från andras. Att det du själv ser i spegeln är något helt annat ur en annan persons ögon. Folk i modellbranschen skulle nog tycka att jag är för stor, andra att jag är smal, men verkligheten – är det vad vi själva tycker?

När jag bloggade på Aftonbladet Wellness la jag ofta upp bilder på hur kroppen ändrade form. Det var liksom min roll bland bloggarna där, att skriva om resan till toppformen efter tvillinggraviditen. Lite äldre och några erfarenheter klokare känns detta numera allt mindre intressant att ta upp, även om jag vet att trivas med sitt yttre är mångas mål med träningen – speciellt nu efter julen. Därför och för att jag kan tröttna på att tassa på tå runt något som för många är det primära med träningen, väljer jag ändå att ta upp ämnet.

Det behöver inte vara fel att sträva mot estetiska mål så länge hälsan kommer först och de är realistiska, för vissa kan det vara vara en öppning till att komma igång, men mitt råd är då att ändå få in funktionella mål. Att lägga fokus på att träna för att ”bli piggare och starkare och orka med sin vardag”, saker som triggar träningslusten i längden. Det är ju trots allt regelbundenhet, att få träning som något positivt och motiverande att fortsätta med även när ”kilona är borta”, som är viktigast. Sen kommer resultaten automatiskt – förhoppningsvis inte till en Barbie-kropp dock.

barbie_bicepsI mitt eget huvud har jag ingen ”smal”, ingen ”kraftig”, utan stark tjej. En bild som jag ofta målar upp när jag tränar och som får mig att orka mer. Det funkar. Med Barbie i skallen skulle jag däremot inte ens orka stå rakt upp och flexa biceps med ett par hundbenshantlar.

Jag ser inte det Hugo ser, men han har rätt i att det är dags att ändra form på dockan. Hon måste inte ha stora biceps, men i alla fall till en kvinna som har plats för mer än en halv lever p.g.a. midjemåttet, en hals som orkar bära upp huvudet och leder som håller för att gå (enligt en artikel på Aftonbladet).

Det finns studier från svältande kvinnor i koncentrationslägren under andra världskriget att för lite underhudsfett på kroppen kan ge en skev kroppsuppfattning, att en märkligt nog känner sig tjockar ju smalare en är. Detta tror jag har med att hjärnan inte får tillräckligt med energi att göra. Samma sak gäller kroppsbyggare som kan uppleva sig själv som ”tunna och för smala”. Därför ganska meningslöst att plåga in sig i en form som ger motsatt kroppsbild mot den önskade.

”Healthy is the new skinny”. Det ligger verkligen något i det uttrycket. Att sträva efter hälsa istället, för snyggast är ändå en frisk och starkt utstrålning – oavsett kroppsform.

6 kommentarer
 1. Barn säger verkligen vad som försegår i hjärnan! Men som Barbie håller jag inte med om, jag tyvker du ser stark ut och lycklig! Nu har jag ju bara sett dig på bild, men du ser ut att ha en ”lätt” kropp eller hur jag ska förklara det. Naturligt liten i kroppen typ…
  Jag själv är också liten och kan tycka det är lite jobbigt att många tar sig friheten att säga ”du som är så smal”, ”du är ju så lätt” osv. Men det som är skönt är att jag kan kontra med att jag jobbar för att ha en stark och frisk kropp vilket jag tycker är viktigt. Man ska faktiskt ha kroppen med sig många år 🙂
  Ha en fin måndag!

  1. Elin – Hugo har inte så stor koll på Barbie, så det kan vara därför han sa så. Jag tolkade det inte direkt som att jag ser exakt ut som dockan 🙂

   Håller med om att det är bästa är att tänka på att kroppen faktiskt ska användas. Att det faktiskt är tack vare den vi får uppleva saker och ha kul.

   Ha en fin måndag du med!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras