Köttfri köttfärspaj med quorn -recept

Quornpaj /annalissjanis.se

Det måste inte vara torsdag för att äta pannkakor. Det måste inte vara måndag för att äta köttfritt. Du måste inte äta kött för att äta köttfärspaj?

I alla fall om vi snackar smakmässigt, innehållet med Quorn som ersättare av köttfärs i pajen är helt vegetariskt, men det liknar kött/kyckling/fisk i konsistens och proteinhalt. Därför perfekt ersättare i olika maträtter för oss vana köttätare.

Som jag skrev om i min trendspaning inför 2016 är det allt fler som väljer att äta vegetariskt, åtminstone ibland med t.ex. en Meat Free Monday. Den här veckan blev det en köttfri tisdag istället, fräscht alternativ efter julen då måltiderna baserats på kött och fisk. Helt vegetarian är inget jag planerar bli, men till förmån för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren känns det bra att växla med vegetariskt. Jag menar, varför inte när det dessutom är minst lika gott?

quornpaj1

I samarbete med Quorn har jag hämtat inspiration från olika recept och knåpat ihop en egen vegetarisk paj. Den blev väldigt bra och så lik köttfärspaj i smaken att inte ens mannen märkte skillnad. Så ja, köttfri köttfärspaj är ett passande namn.

Köttfri köttfärspaj med Quorn

Pajskal:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)

Fyllning:

  • 1 påse stekt Quorn med valfria kryddor
  • 1 msk olivolja
  • 3 st ägg
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl keso
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stek Quornen i oljan och krydda enligt smak.
  3. Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla löken.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
  6. Fördela Quornfräset över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
  7. Häll blandningen över pajen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).

Quornpaj bit /annalissjanis.seGott i samarbete med Quorn. 

16 kommentarer
  1. Har inte testat med keso och dinkelmjöl någon gång, får göra det. Quorn är gott. Min yngste son märker ingen skillnad alls och de stora märker skillnad men äter för att de tycker det är gott.

  2. Denna ska jag testa fortare än kvickt 🙂
    Tack Anna för all härlig inspiration och motivation du sprider!

    Jag gjorde en broccolipaj på julafton, och den blev kalasgod!
    Grundtanken till den föddes då jag kikade på din spenat-fetaostpaj som du la upp för ett bra tag sen!

    Såhär ser min broccolipaj ut:
    http://lindaassarsson.blogg.se/2015/december/broccolipaj.html

    Vi mumsade den till jullunch med massa god sallad och färskostfylld quornfilé = succé 🙂

    Önskar dig en härlig dag här i snöiga å kalla Stockholm 🙂

  3. Spännande med ett annat pajskal, jag gillar inte riktigt det ”vanliga”, tycker det blir tråkigt. Brukar göra med mandelmöl, smör, fiberhusk och ägg istället 🙂 Ska absolut testa det där!

  4. Hur mycket finns i den påsen du använt? Vi har flera 900 g påsar vi köpte när det var extrapris och det är nog inte en sådan du menar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras