Laxbakelse med avocado och äpple -recept

Till förrätt på nyårsafton gjorde jag laxbakelse med avocado och äpple, en läcker inledning på en festlig middag som jag gärna sparar i bloggens receptbank och tipsar dig om.

Flera år i rad har vi ätit mammas goda kantarellsoppa till förrätt, men jag och syrran bestämde att vi skulle göra något nytt. Gärna med fisk, som lax eller röding eftersom det vankades oxfilé till huvudrätt, så vi lyckades googlade fram det här receptet. Det är fortfarande ingen WiFi som funkar på Lassebacken och mobilnätet har inte heller full täckning, men tillräckligt för att då och då komma in och hämta inspiration från cyberspace.

laxrullar_laga

Laxbakelse med avocado och äpple, 6 port:

  • 400 g kallrökt lax i skivor
  • 2 avokador 
  • 4 msk crème fraiche 
  • rivet skal av 1/2 lime 
  • 1 msk färskpressad limejuice 
  • 1 liten rödlök 
  • 1/2 äpple (à 75 g)
  • 1 1/2 krm kajennpeppar 
  • salt

Sallad:

  • 1/2 dl pinjenötter 
  • 1/2 ask salladsärter (à 75 g)
  • 1 påse späda salladsblad (à 70 g)
  • 3 msk olivolja 
  • 1 1/2 msk vit balsamvinäger 
  • 2 tsk flytande honung 
  • 2 krm salt 
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon.
  2. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.
  3. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.
  4. Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar. Smaka av med salt.
  5. Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje ”laxbotten”. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.
  6. Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden.
  7. Blanda olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.
  8. Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 2 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
  9. Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg laxrullarna på varje tallrik.
  10. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.

Laxbakelse /annalissjanis.seEftersom jag slarvat med att läsa igenom receptet hann vi inte frysa ner rullarna lika länge som receptet angav varför bakelserna inte blev så runda, men vad gör det när smak och sällskapet är gott.

Recept från ICA

7 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras