Julafton i Jorm 2015 -bildkavalkad

Julklänning 2015 /Anna Lissjanis

Det hänger mycket förväntningar över en dag som julafton.

Att maten ska vara perfekt, barnen glada och förväntansfulla, snö, gemenskap och bjällerklang. I Jorm får vi ofta mycket av det där eftersom byn ligger i snösäkra norra Jämtlandsfjällen och jag har en mamma som är lika tokig i julmys som jag. Men även om jag älskar allt detta kan jag tycka att det blir lite väl hypat kring julklapparna. Varje år säger Jonas och jag att vi inte ska köpa så mycket men det blir ändå ett mindre berg. Att vi aldrig lär oss, för det är ju inte barnens fel att tomtehistoren förstoras.

Jag förstår de som flyr landet och julklappshysterin samtidigt som jag inte vill byta ut allt detta. En dag om året vill jag ha det där röda och överflödiga av godsaker, pynt och att skämma bort de jag tycker om. Här bilder från vår julafton i Jorm.

vinterlek_jul15 bob15 jonna_snokoja

Jag startade som sagt min julafton med mysjogg ihop med Elin innan övriga familjemedlemmar vaknat och efter frukosten gick vi alla ut i snön. Åkte snowracer, skidor, spark och byggde snökojor. Barnen har längtat efter snö och jag med. 
julmiddag15 sill15Ägghalvor /annalissjanis.se roding_burk

Vi åt en massa gott i flera omgångar. Sill, röding och annan kall mat mitt på dagen och den varma maten med revbensspjäll, köttbullar och Jansson senare. Goda nyheter på årets julbord var inlagd sill med lingon och inlagd röding. Annars tycker jag det enklaste är bäst, som ägghalvor med majonäs, rökt röding och vanlig mjölkchoklad. Mina föräldrar har fått närmare 10 askar olika sorters choklad så det borde räcka året ut.

jonas_jj_jul15 pussel_hampminibiljard

Efter tomtens besök invigde vi julklapparna. Morbror Jonas byggde bilbana med Junior, Hampus är en mästare på Lego och jag tog upp gamla takter i biljard mot Hugo. Årets bästa julklapp enligt mig eftersom det inte har någon digital skärm och hela familjen tycker det är kul att spela.

En mysig dag, men juldagen är nästan ännu bättre. När vi kan fortsätta umgås utan nervositet, presentpapper och perfekt gräddspritsad rödbetssallad. Ha en fin fredag friends och god fortsättning!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras