Godaste julmaten

Julmiddag 2014.

Nu är den nära. Julen i Jorm med allt vad det innebär. Idag hade Hugo och Hampus julavslutning på skolan och även jag på Nackademin, även om jag kommer behöva jobba med en stor tentauppgift fram till januari. Men ledig tänker ändå vara över juldagarna och längtan är stor efter min älskade by, föräldrarna, kanske skidåkning och all god mat.

hamp_jag_julavsl15Stolt mamma med sin mellanson Hampus. Han och klasskompisarna gjorde ett så fint framträdande för oss föräldrar vid julavslutningen. 

Idag var mannen på julbord men själv har jag inte tjuvstartat med mer än det ”juligt” vi ätit här hemma och ser därför extra mycket fram emot specialitéerna. Godast julmat tycker jag det här är:

Frukost jul /annalissjanis.seFrukostar med gröt eller yoghurt, Jämtländska bär och te i mammas speciella julmuggar.

julmat_laxLax, röding, ägghalvor med majonäs, sill och en ny bubblare på julbordet grönkål- och rödbetssallad.

julmat_varmaPå tallrik nr 2, den varma och ”köttiga” maten gillar jag revben, brunkål, rökt älg- och nötkött och köttbullar bäst.

jordg_risalamaltaJordgubbar med risalamalta till efterrätt men ännu hellre en riktig chokladbombstårta.

Av julgodiset är det absolut enklaste godast enligt mig – smält nougat + choklad som blandats ihop i små knäckformar. Eller smält choklad med puffat ris. Ischoklad är också gott och går lätt att av fin virgin kokosolja och mörk choklad.

Men bäst av allt under mina jular är ändå att ha tid att sitta ner tillsammans varje måltid, prata och äta långsamt. Då smakar allt dessutom ännu bättre. Förra året svarade jag på en läsarfråga om ”nyttigare julmat”, men ju mer självklart jag tycker det är att vi ska äta gott under julen ju mindre intressant känns det att skriva om det. Dock vet jag att det kan vara ett problem, har ju själv varit i det läget och vet hur viktigt det därför är att nämna vi ska välja det vi gillar bäst och inte tänka på näringsinnehållet under julen. Nyttigt och hälsa är även njutning och gemenskap!

Vad tycker du är godast av julmaten? Har du något nytt du vill tipsa mig om?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras