I Johanssons (och Lissjanis) kök

Vad blir det för mat? Första orden Hugo och Hampus ställer när de kommer hem från skolan och många gånger har jag inget svar. Jag har inte hunnit planera eftersom min mesta tid och tankar ägnas åt studierna på Nackademin, men mat på bordet måste vi ju ha. Snabb vardagmat du vet. Hur får man det att snurra? Hur hittar du inspiration?

Ofta plockar jag ihop av det som finns i kyl och frys så att grabbarna som ska iväg på fotbollsträning kan äta omedelbart, medan Jonna och Junior kan vänta så att jag hinner laga något nytt. Jag gillar att laga mat men det här med att försöka hitta på något nytt – mindre kul. Tankeprojektet, att komma ihåg att handla ”den där ingrediensen” om jag kommit på något nytt, att hitta recept som alla tycker om, som magen gillar o.s.v.

hamb_oopsie

Mitt sätt att förenkla är att tänka i ”fisk-, kött-, kyckling-, ägg- och vegomaträtter”. Att ha hemma något av detta att variera mellan + grönsaker och torrvaror att ha till. Ofta lagar jag mycket av proteinvaran som räcker i flera dagar, t.ex. köttfärs att göra biffar av till hamburgare, på bilden ovan i oopsiebröd, att äta med potatis, pasta, quinoa, en matig sallad etc. Det funkar för oss. Ibland har jag massor av inspiration att testa nya saker, ibland sinar idéerna, men av tidsskäl är det ändå lättare med storkok än att laga mat efter recept från matkasse som jag testat ett par gånger tidigare (här en jämförelse mellan olika matkassar, dock 1 år gammal).

Att få mat levererad hem till dörren är smidigt, men ofta tycker jag det blir lite dubbelt eftersom du ändå måste till affären och handla mjölk, toapapper etc. Dessutom kanske du gillar vissa ingredienser mer än andra så att mängden inte räcker, då är det bättre att få tillgång till recepten och laga maten själv.

johanssonskok

En helt sprillans sajt med recept enligt sk. fodmap, d.v.s. att maten är snäll mot känsliga magar och inte fri från laktos och gluten, är  Linus Johansson´s senaste skapelse – ”I Johanssons kök”. Jag har nu fått tillgång till sidans läckerheter med recept för hela veckor där du kan välja mellan ”Vegetariska veckan”, ”Enkla veckan”, ”Barnens vecka”, ”Lördagens tre rätter” och få recept + inköpslista direkt till mobilen.

Sidan uppdateras konstant med nya recept och du kan även ta del av Linus filmer. Bl.a. berättar han mer ingående om vad fodmap innebär, om IBS och hur han själv blev av med sina magbesvär med denna kost, samt erbjudanden till Linus träningskurser online.

laxburgare_recept

Laxburgare – ett av alla lockande recept från Johanssons kök som jag ser fram emot att testa. Även om jag inte har möjlighet att följa en hel veckomeny eller ställer krav på att min och familjens kost alltid ska vara gluten- och laktosfri, är det grymt att ha tillgång till färdiga inspirationsrecept och inköpslistor.

Hur ser dina middagsplaner ut? Storhandlar du, får hem matkasse eller använder något annat system? 

 

12 kommentarer
 1. Vi äter efter en matpärm, veckomatsedlar som vi gjort själva i familjen och som vi gillar. Vi storhandlar, och jag lagar ofta maten i förväg. Både jag och min man är hemma runt 16.30 (om jag jobbar dag) och då är det bara att värma på och hacka upp lite grönt. Ibland byter vi ut en rätt mot en ny rätt som vi inte ätit innan. Detta funkar bra för oss!

 2. Jag försöker som du tänka kött, fisk, fågel och soppa varje vecka. Planeringsmänniska som jag är tycker jag det är ganksa kul att leta upp recept och sedan sedan handla hem varor för hela veckan. Tar man sedan fram ur frysen dagen innan så går det ganska fort att laga till när man väl kommer hem från jobbet. Recepten brukar vara av LCHF eller andra nyttiga varianter som jag hittar på 56kilo.se, recept.nu eller andra receptsidor men ser alltid till att koka pasta/potatis/ris till övriga familjen. Grönsaker är ett stående inslag.
  Vi har också provat matkasse men inget som passade oss. Dyrt var det också tycker jag! 🙂

 3. Matkasse skulle jag inte kunna tänka mig att, man gillar ju inte all mat. Men man kan ju fortfarande få maten levererad hem genom MatHem, som att handla i butik fast på nätet. Underbart!!!

 4. Jag bor själv och jobbar oregelbundna tider, sitter mycket på möten på kvällarna mm och behöver alltid matlåda till jobbet. Så jag kör storhandling en gång i månaden då jag skrivit ner X antal olika maträtter jag kommer äta under kommande månad, handlar hem basvarorna och får Sedan komplettera med mjölk, grönsaker, frukt under månaden. Har även testat linas matkasse under några perioder.
  Planera maten är A och O i mitt hushåll fast jag är ensam

 5. Vi planerar veckomatsedel ihop hela familjen. Tänker ofta precis som du, färsrätt, fisk, vegetariskt osv. Handlar sedan på Mathem.se. Världens bästa! De har allt så man behöver inte komplementhandla som när man har matkasse. En jan dessutom gå och kolla vad man har hemma i lugn och ro så att en slipper dubbel av en massa. Perfekt tycker jag! Och du, de har nyheter och extrapriser och inspiration på Mathem också. Jag tycker de har revolutionerat vår familjs vardag!

  1. Sanna – blir mer och mer sugen på att kolla upp det där med att få hem mat. Min man skulle bli väldigt glad, men samtidigt får jag som bloggare ofta hem paket till Kvantum där vi handlar som ändå måste hämtas upp OCH han vet exakt sin ”runda” i affären. Hur som helst kul och inspirerande att höra hur alla löser sin vardagsmat 🙂

 6. Jag och sambon planerar mat och storhandlar på helgen, sen gör vi två eller tre storkok söndag-måndag så att vi har både matlådor och middag färdigt under större delen av veckan. Det minimerar väntetiden och frigör tid för umgänge (utan hunger), träning och annat under en period när vi båda pendlar. Försöker också utnyttja bra erbjudande jobbar på att tömma frysen, det är så lätt att köpa hem något och sedan glömma att det finns där.
  Det har blivit en kombination av att umgås och utveckla min matlagning (inte min starka sida, men jag har utvecklats massor på ett halvår).

  FODMAPs är väldigt intressant och jag tar med glädje emot tipset om Johanssons kök. Har, med viss framgång, experimenterat lite på egen hand, men vilken resurs sidan verkar vara!!!

  1. Bettan – precis samma system som vi också har även om det blir endel extra handling på veckodagarna eftersom mjölk/bröd/grönsaker snabbt går åt i min storätarfamilj.

   Jag hade inte hört talas om FODMAPs innan Linus kontaktade mig men det är intressant. Jag upplever själv att magen mår bättre av mat med mindre laktos och gluten även om jag inte har någon allergi och även om jag inte har planer på att utesluta det helt. Bra med en samling inspiration för den typen av mat.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras