Vardagsträning – helgträning – återhämtning – resultat

ans_gym15

Balans mellan bitarna i livet – har du det? Själv upplever jag att vardagen ofta tar över i ett så ruskigt tempo att tankar och reflektion inte hinner med. Känner du likadant? Skola, barn och små jobb runtomkring slukar upp tiden och den enda stund jag har att tänka är under träningen, cykelturerna T/R till Nackademin och kvällarna jag inte slocknar så fort huvudet landar på kudden.

Jag som många andra VILL så mycket här i livet och perfekt balans är svår att få, men genom att prioritera det viktigaste och planera går det att både få bra fysiska resultat och må bra mentalt. Personligen vill jag undvika överträning samtidigt som det är kul att se framsteg med bättre kondition och styrka.

Här planeringstips för dig som är också både vill nå dina prestationsmål och samtidigt ha energi och glädje för övrigt i livet:

  • Kör 1 riktigt tufft konditionspass*/vecka, förslagsvis intervaller/långpass.
  • Kör 1-2 tufft styrketräningspass*/vecka, förslagsvis basövningar som tunga marklyft/knäböj/pull-ups.
  • Däremellan lugn distans och kortare/lättare pass/vila, förslagsvis promenader/yoga/övningar med fokus på mindre muskelgrupper/core.

*O.B.S. Inte nödvändigt att både träna målinriktad styrka och kondition. Det beror på vad du vill uppnå, vad du tycker är kul och hur mycket tid du har. Detta styr även antal pass/vecka. Fokuserar du t.ex. enbart på styrketräning kan du som är träningsvan öka till 2-3 tuffa pass/vecka, samma sak för enbart målinriktade konditionsträning.

chins1_15

Mimmi mailade mig och frågade just om detta – ”hur jag tränar, hur långa pass och om jag har rena vilodagar”. För ett tag sen skrev jag just om min träningsplanering och hur jag just nu periodiserar styrketräningen. Så ser det ut idag också där jag nu är inne på min andra lätta styrketräningsvecka (av 2), men annars är det livet som styr träningen. Min utbildning och familjen går före prestation, därför kör jag både kortare och lättare träning än på flera år just nu (förutom när jag haft träningavbrott efter graviditeter/sjukskrivning) men ser ändå framsteg + mår bra på insidan. Mycket p.g.a variation genom tipsen ovan och efter min vardag:

  • Vardagsträning: Max 45 minuter är vad jag hinner utan att kapa för mycket sömn under skoldagarna. På eftermiddagarna hämtar jag barnen och vill vara med dem istället för att gå till gymmet, även om Jonas är hemma. Fokus är träning för energi, rörelse för avstressning, må bra och aldrig köra ”in i teglet”.
  • Helgträning: Här lägger jag mina ”tuffare träningspass” med fokus på prestation. Ev. långpass eller intervaller vid löpning och tyngre/längre styrkepass. Oftast. Vissa helger har storbarnen fotbollscup/Jonas/jag är bortrest.
  • Vila/återhämtning: Jag planerar inte in vilodagar, de kommer ändå med jämna mellanrum t.ex. som igår när Jonas var bortrest och jag lämnade barnen. Återhämtningen sker annars främst aktivt genom lugnare träning, mer sömn och just nu en stillasittande vardag i skolbänken.

vila_lasaEller i sängen. Igår skrev jag utbildningens andra tenta och förutom träning och aktiviteter med barnen såg helgen ut så här. Vila behöver inte alltid innebära en hel dag utan sker framför allt när vi sover eller slappnar av på andra sätt. För min del blev det en och annan powernap mellan raderna. Skön multitasking.

Speciellt den här årstiden när det är mörkt, förkylningar går runt och många stressar med jobb eller studier är det viktigt att inte också ha alla träningspass som press. Se veckoträningen som en välbehövlig paus att stressa av och bygga upp immunförsvar och ork till det viktigaste du har – LIVET!

3 kommentarer
  1. Jag behöver återkommande mentala pauser i större utsträckning än nu, men det är nåt jag hela tiden prioriterar ned till förmån för annat som måste fixas eller tänkas ut eller planeras. Det behöver inte vara flera timmar på en stubbe i skogen utan snarare kortare 5-minutare av tystnad och mental avslappning kontinuerligt under dagen.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras