Blåbärspaj i 2 trendformat

Till efterrätt hos Milla i tisdags bjöds det på vanlijglass och blåbärspaj till efterrätt. Ljuvligt gott och så närproducerat det kan bli med bär från gårdens egna lilla skog. Precis som mig höftade hon, men för er som gillar mått kommer det här nedan. Båda är glutenfria men en sötad med kokossocker och den andra rider på Paleo-trenden och är  även mejerifri. Och båda fulla av blåbär såklart, trendigt varje höst.

Blåbärspaj med kokossocker:

  • 250 g färska eller frysta blåbär
  • 2 msk kokossocker
  • 75 g smör
  • ev. 100 g kokosflingor
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker och havregryn i en bunke. Finfördela smöret i blandnigen till en smulig deg och fördela över bären. Grädda ca 20 min och servera med grädde, vaniljsås (förslag nedan) eller vaniljglass.

blabpaj

Blåbärspaj med kokosolja, paleo

  • 0,5 liter färska blåbär
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 msk oskalade sesamfrön
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser utom blåbären. Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över. Grädda i ca 30 min och servera med grädde eller vanlijsåsen nedan.

Vaniljsås av kokosgrädde

  • 2,5 dl kokosgrädde
  • 1 msk raw ageve sirap
  • Vanilj (färsk stång eller pulver)
  • 2 äggulor

Gör så här:

Koka upp kokosgräden med agavesirapen och i med en nypa vaniljpulver eller skrapa ur fröna från en färsk vaniljstång. Låt sjuda i några minuter. Låt svalna lite och ställ in i kylskåpet. När vaniljsåsen blivit kall – mixa i två äggulor.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras