Tid att träna?

annalissjanis_gym_okl-e1470927550399

Vi är många som vill träna, vet hur vi ska göra och har all motivation i världen, men ibland räcker det inte ändå. Just nu mellan semester och ev. plugg/jobb är det inte svårt att få tid att träna för mig, men inte annars heller. Jag har aldrig haft svårt att få in min träning varken då jag pluggat, jobbat heltid eller varit mammaledig. Men för alla går det inte per automatik att hitta lösningen och jag delar gärna med mig av mina bästa tips.

Samtidigt besvarar några läsarfrågor. Både A-K och Lotta undrar hur man får inte träning i ett hektiskt familjeliv:

”Många har ju ett ”vanligt” jobb med styrda tider, kanske 7-17 och ingen möjlighet att träna på lunchen t.ex. eller komma ifrån under dagen. Har du några tips på hur man ändå får in rörelse och träning, trots flera barn/ hämtningar/ lämningar/ middag/ läggning och sånt?”

 • För det första handlar det inte om att ha tid utan om att ta sig tid. Dygnet har 24 timmar och det är bara du själv som bestämmer vad du gör av dem.
 • Det gäller att prioritera bort onödiga tidsbovar. Som TV, socialamedier och den där shoppingrundan ”OM det kommit in något snyggt”. T.ex. schemalägg tiden även för sociala medier så att du ger dig själv max en timme för slösurf – sen lägger du undan mobilen.
 • Smart planering. Förbereda så mycket som möjligt, t.ex. frukost. Chiapudding eller Overnight Oats (10 recept) är bra exempel som du sen snabbt kan pimpa med gosaker på morgonen. Även vanlig havregrynsgröt går på nolltid om du förbereder gryn i kastrullen/tallrik för mikron. Planera även annat som att packa väskan, lägga fram kläder, göra storkok, ta med matlådor etc.
 • Träningspass måste inte vara timlånga. 30 minuter räcker för ett effektivt pass och då är intervaller kanon. Kanske på lunchen? Kör med en tabataapp – funkar både för styrke- och konditionsträning. För hemmaträning krävs inte heller någon transportsträcka och du kan köra medan barnet sover, när middagen står i ugnen eller kliv upp lite tidigare på morgonen. Just morgonträning är mitt knep eftersom energin kan ta slut framåt kvällen och då spelar det ingen roll hur mycket tid jag har.
 • Utnyttja transportsträckor och förbered hemma för att allt skulle flyta. Lägg fram kläder dagen innan och spring/cykla/gå till jobb/skola. 3 mil? Packa med ombyte, cykla ena sträckan och låt cykeln stå för att cykla hem en annan dag. Du slipper tid att gå till/från ditt transportmedel, att vänta, köa och bli frustrerad. Istället hinner du tänka över dagen, få luft och piggna till.
 • Typ av träning efter svettnivå. Hinner du inte med en hårtvätt? Välj tung styrketräning med få repetitioner, yoga eller coreträning. Och med alla snygga träningskläder räcker ibland med en raggardusch och att byta byxor/tröja till dessa.
 • Ensamståede/gräsänka eller mammaledig? Träna där barnen kan vara med – t.ex. löpning med vagn, lämna in till gymmets barnpassning, utomhus i lekparken, cykla ihop eller som jag nämnde – träna hemma när de små sover. Prioritera dig själv och ha inte dåligt samvete. Tvärtom! Dels får barnen en sund förebild och dels en betydligt lyckligare, starkare och tålamodig förälder.
 • Våga ta hjälp! Av städfirma (löser även många onödiga konflikter hemma), designers (för hemsidor/blogg etc.), PTs med träningen, barnflickor/ släktingar/ grannar/ föräldrar med barn på samma skola/ friidrottsträning etc. för hämtning/ lämning. I dagsläget finns så bra experthjälp inom många områden att ta in och med rotavdrag måste du inte vara miljonär.
 • Middagar inför veckans stressiga dagar löser du med storkok eller en bra matkasse. För dig med extremt tajt schema tycker jag dock du ska kolla upp en lättlagad matkasse, utan krångliga recept. Det tar mer tid än att laga sin vanliga köttfärsås eller slänga in en plåt med lax i ugnen.

fotbollssoffa

Stor familj kräver smart planering, men träningstid – om så bara 15 minuter, finns alltid. När barnen är större kan de passa de små (lön och mutor fullt tillåtna) och du kan även passa på att träna själv när de sportar, t.ex. springa intervaller vid sidan av fotbollsplanen. Den här veckan går Hugo och Hampus Djurgårdens fotbollsskola vilket många grannkompisar också gör, så vi hjälps åt med hämtningar och lämningar. Närverka är grymt för att få mer tid.

 

8 kommentarer
 1. Jag har en fråga angående morgonträning. Börjar jobba väldigt tidigt, så det brukar inte vara aktuellt, men tänkte vara effektiv och morgonjogga nu på semestern medan övriga familjen sov. Det visade sig vara det jobbigaste jag gjort….. kilometrarna kändes oändliga och energin ville inte infinna sig. Handlar det ”bara” om en vana eller finns det några smarta tips? Drack bara en mugg vatten innan, så frukosten smakade otroligt bra efteråt iaf 🙂

  1. Tina – vi är såklart olika. Vissa är morgonmänniskor, andra har mer energi på kvällen. Du får ju välja där du känner dig som piggast OM du ist kan få in träningen kvällstid.

   Annars är en kopp kaffe, gärna med en klick kokosolja, mitt knep innan just morgonlöpning. Vid styrka äter jag även något mindre mellanmål innan som går snabbt, men just kaffet är viktigt för att jag ska piggna till.

   Lycka till! 🙂

 2. Vilka toppentips! Vi har löst det mesta av pusslandet under småbarnsåren med ett hemmagym. Har man plats för det kan jag varmt rekommendera det. På det sättet kunde jag styrketräna (eller nyttja löpbandet) medan barnen sov och mannen var iväg på annan träning.

  1. Tina – gör det! Stor skillnad, i alla fall om du inte är van vid mycket koffein. Tips är att dricka koffeinfritt kaffe resten av dagen & spara det med koffein inför din träningsboost. Du får den goda smaken & utnyttjar koffeinets effekt när du verkligen behöver det!

 3. Vilket inspirerande inlägg! Exakt vad jag ville läsa just nu. Så imponerad att du hinner träna så mkt med så många små.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras