Chokladtårta utan socker & gluten -maximal smak & kärlek

chokladtarta

Idag är ingen vanlig dag – det är Hugos födelsedag! Snart ska vi ta färjan till Åland där han just nu är tillsammans med sin vän Leo. Han och familjen är goda grannar till oss på Gärdet och har ett landställe som blir roligt att besöka, vi hinner umgås och fira vår stora kille. Han brukar vilja att jag gör min chokladtårta, så jag och tvillingarna bakade en att överraska med i förrgår. Ett recept för dig som älskar choklad och som jag nu gjort om till en socker- och glutenfri variant. Jag snyltade en bit av för att testa – smakar ljuvligt!

Socker- och glutenfri chokladtårta: 

Ingredienser 2 kladdkakor:

  • 300 g smör
  • 2 dl Stevia strö, Xylitol, kokossocker eller motsvarande sötningsmedel
  • 5 st ägg
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl (alt. enbart kokossocker som gör kakan fastare än mandelmjöl)
  • 0,5 dl kakao
  • 50 g smält mörk choklad (alt. enbart kakao eller 150 g smält choklad ist. för kakao)

Ingredienser fyllning:

  • ca 2 dl grädde
  • ev. 2-3 dl hallon

Ingredienser garnering:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad
  • jordgubbar eller andra bär/frukt att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras.

Vuxen och mäktig chokladsmak, perfekt till kaffet. För barn eller dig som önskar mildare chokladsmak rekommenderar jag en klick glass eller extra grädde och bär till.

kladdk_frys

Eftersom jag gillar när kakan är riktigt kladdig tog jag den ur ugnen när den fortfarande var lös i mitten och ställde att stelna i frysen en stund. Sen garnerade jag med grädde mellan bottnarna och bredde över mascaponekrämen. Efter ett dygn i kylen är den nu hård och bra att ta med i bilen för att sen dekorera med grädde och jordgubbar före servering.

Mot fördelsedagsbarnet och våra vänner!

hugo10

10 år! Det är helt otroligt att min förstfödde och hans änglasyskon blivit så gamla. Trotsiga, starka, ängsliga, fotbollstokiga, kloka och snälla Hugo. Grattis älskling ♥

11 kommentarer
  1. Hej!
    Jag följer din blogg och tycker den är super bra. Läste just att ni är på väg till Åland. Jag bor på Åland året om. Välkommen till våran vackra ö. Kram Anette

  2. Verkligen en chokladbomb, tror jag får testa att bjuda på den nån gång! Jag själv har smaklökar som inte gillar för stark chokladsmak, men smaka kan man alltid innan man bestämmer sig 🙂
    Testade grönsakspastan nyss, den med broccoli&ärtor och den var riktigt god! Det är en annan smak än ”vanlig” pasta vilket är gott. Rekommenderar verkligen den!

  3. Välkommen till Åland! 🙂 Jag har börjat läsa din blogg för ett tag sen och gillar den verkligen. Är själv glutenintollerant så den här tårtan måste testas! Ha det så bra på holmen! Hälsar en ålänning! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras