Middagslax

Vardagsmat som både är smidig att laga och smakar gott för kropp och själ gillas av de flesta. Du som regelbundet läser min blogg vet att lax förekommer ofta hos oss. Det blir alltid lyckat, uppskattas av hela familjen och tillagar sig själv på en plåt tillsammans med tillbehören. Sen är det bara att servera med sallad och röra ihop en kall sås, t.ex. av turkisk yoghurt och fetaost/vitlök, en romsås (2 dl crème fraîche, 0,5 dl majonäs, 2 msk stenbitsrom och 1 tsk salt), hollandaisås eller som jag igår – äta med Ponzu Mayo. Min sås en rest från helgens hemköpta Shake Mushi, men den går även att göra själv.

lax_plat

Själva laxen brukar jag först strö flingsalt över och låta stå 5-10 min. Detta gör att det hinner krypa in och gör att fiskköttet ”faller isär” fint har jag hört. Sen kryddar jag med lite peppar och dill. Ringlar olivolja över eventuella grönsaker och tillagar i ugnen på 250° i ca 20 minuter. Tid beror på laxens tjocklek så peta lite i den då och då mot slutet. Köttet ska helst dela sig och vara mörkrosa i mitten enligt min smak.

Detta är min enkla ”standardlax”, men fisken är lätt och god att variera på många olika sätt. Här några förslag:

 • Inkokt lax
 • I en soppa, t.ex. grökålssoppa
 • Grillad
 • I en tunnbrödrulle
 • På spett
 • I folie
 • Med smulad fetaost
 • Bred wasabi över

Kanske slipper du fundera över vad du ska äta till middag nu. Relax med lax!

4 kommentarer
 1. alltså det där ser SÅ gott ut!! Jag är ganska kräsen med lax, och tycker det lätt kan bli ”för mycket”. Gillar därför grillad mest och varmrökt, tillsammans med en god sallad, speciellt på sommaren 😀 Plus lite wasabi till, mums 😀

  1. Annica – tyvärr har vi inte möjlighet eller råd att jaga ekologisk lax till en familj på 6 personer. Jag hoppas dock att miljömärkt lax blir mer vanligt i storpack så att vi kan köpa det oftare, men tills dess satsar vi i alla fall på så mycket ekologiska basvaror (ex alltid eko mjölk, ägg, frukt, grönsaker, mjöl etc.) som möjligt.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras