Grilla -inspiration till veckans meny

grillar_jag15

Det går upp och ner, men nu har jag kommit in i en period full av idéer. Jag vet inte hur många rubriker till blogginlägg jag har skrivit upp och vill göra framöver och kameran är full av oproducerade bilder. Bl.a. på mat. Det blev så gott när vi grillade i torsdags så när kreativiteten ändå flödar har jag provat massa nytt/lagat mat jag inte gjort på länge. Här lite inspiration inför veckan som vi grillat under helgen.

Det måste ju inte vara helg för att plocka fram grillen. Att grilla tar inte längre tid än att steka något på spisen och för dig som inte har en egen funkar engångsgrill perfekt. Ta med den och gå till parken med barnen/vänner efter förskolehämtning/jobb. Mer komplicerat än så behöver det inte vara för mysig vardagslyx.

grillat

Kyckling. Min marinerad kycklingfilé i olivolja och soja kryddad med örtsalt, peppar, paprikapulver och chiliflakes. Majskolvar med samma marinad, samt en överbliven biff förvandlad till hamburgare med ost.

auberg_grill

Aubergine. Min favoritgrönsak just nu som alltid är lika god hur den än tillagas. Skiva, salta lätt och låt stå 10 min innan du steker/tillagar i ugn eller som jag testade – i foliepaket på grillen. Enligt receptet skulle jag ha på tomatsås också, men det blev fantastiskt gott med bara vanlig tomat, skivad rödlök och smulad fetaost.

grill_majskyck

Kombinationen. Kyckling + fetaost + majs + aubergine = smakser som gifter sig!

paprika1

paprika2Paprika. Den här är tillagad i ugn men går lika bra att grilla. Överbliven kycklingfilé tärnade jag och blandade med keso, fetaost och kryddor. Jag smorde paprikan med olivolja, fyllde den och tillagade i ugn på 225° i ca 30 min. På grillen skulle jag rekommendera folie så att inte fyllningen rinner ut.

grillspett1

Grillspett. Grytbitar av nötkött från mina föräldrars gård blev läckra spett igår. Samma marinad som kycklingen ovan. Till dem grillade vi massor av goda grönsaker som sparris och…

grillspett2

Grönsaks- och halloumispett. Jag varvade paprika, champinjoner, aubergine och halloumi, penslade med olivolja och soja och kryddade med örtsalt.

yoghsas

Sås. Jag gillar klassisk bearnaisesås, men gör jag såsen själv blir det oftast guacamole eller en kall sås av turkisk yoghurt eller crème fraîche. I gårdagens pressad vitlök, citron, smulad fetaost, salt och peppar. Honung, fetaost, chiliflakes, salt och peppar är en annan favorit.

banan_grill

Efterrätt. Banan i folie med choklad är en klassiker som alltid funkar. Grillad ananas är också ett hett tips som jag smakat tidigare. Till den är ex. vanlijkesella, kolasås och salta jordnötter ett smarrigt tips. Säsongen är här. Nu kör vi!

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras