Risotto med relax

risotto_lax

Helgen närmar sig och med den kanske lite mer tid för långkok? Som jag skrev i morse har jag fullt schema nu innan påsklov och operation, så vardagsmaten måste gå snabbt. Men förra helgen provlagade jag risotto för första gången, en maträtt mannen länge önskat men som kräver fullt fokus och tid.

ingr_risotto

Vi en pressvisning fick jag med mig ett nytt ekologiskt vin i praktisk plastflaska med märket Chill Out som äntligen skulle komma till användning. Varken jag eller Jonas är någon vindrickare om inte på middagsbjudningar, men när jag öppnade flaskan visade det sig vara rödvin. Mer passande för sås eller i en köttgryta än risotto, men goda grannar räddade upp middagen med en skvätt vitt. Som sagt – jag är nybörjare på både vin och risotto, men annars är det bara att följa receptet på risförpackningen.

Ingredienser för 4 portioner:

 • 2 schalottenlökar finhackade
 • ca 1 dl olivolja
 • 3 dl Arborioris
 • ca 2 dl torrt vitt vin
 • ca 1 liter varm kyckling- eller grönsaksbuljong
 • 2 dl (60g) finriven permasanost
 • salt & svartpeppar

Gör så här:

 1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
 2. I en annan – fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
 3. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
 4. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
 5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
 6. Steg 4 och 5 tar tillsammans ca 18–20 minuter.
 7. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.

Recept från Zeta

risotto_lagaSom sagt. Man får inte vara stressad som risotto-kock. Det är ett väldans rörande, men samtidigt ett läge att djupandas? Att slappna av mer och mer för varje slevtag 🙂

risotto_naraResultaten blev krämigt och mycket gott. Tyvärr var Jorm-kantarellerna slut i frysen, men kallrökt lax funkade också fint till. Bon appétit!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras