Veckoplanering för konditionsträning

lop_centralp3

Nu har jag pratat om varför konditionsträning är bra, konditionsträning i kombination med styrketräning, samt intervallträning mot ”Toppenform 2015”. Men hur ska man tänka vid planeringen under en vecka? Själv köra jag i stora drag ”varannat pass styrka, varannat kondition av något slag” med undantag för vilodagar/yoga/semesterträning eller annat. Och oavsett typ av konditionsträning är mitt tips att variera mellan:

  1. Kvalitépass, d.v.s. intervallträning/fartlek/snabbdistans.
  2. Längre pass. Måste inte vara flera mil, men ”lugnt och långt” i jämförelse med dina andra konditionspass. Hur långt beror helt på din träningsvana och ditt mål.
  3. Återhämtnings/njutpass där du bara följer kroppen och springer så fort som känns bra.

Ett rullande schema med dessa typer av pass ger träning för både förbättrad kondition/löpstyrka, uthållighet, och utrymme för spontanitet. Ovan ett förslag på hur du kan lägga upp träningen om du kör 3 eller fler gånger i veckan, gillar variation och vill utvecklas som löpare. Tränar du 1 eller 2 pass per vecka eller helt enkelt inte känner för att ha en förutbestämd plan är det inte alls fel att springa/cykla etc. samma runda varje gång. Så länge du får de resultat du önskar, mår bra av träningen och bibehåller motivationen finns inga rätt och fel.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras