Kondition + styrka i samma pass?

skidor_gard15

Med temavecka kondition känns det extra roligt att visa upp bilder från min fantastiska skidtur på Gärdet igår. Magiskt är ordet, även om jag på bilderna inte ens tagit mig bort till det riktiga spåret. Solen riktigt värmer nu, och man blir lycklig ända in i benmärgen av att vara ute i detta. Precis som förra veckans skidpass blev det lång och lugn glidarträning för att hinna njuta maximalt av vädret. Varv på varv bland andra leende Stockholmare.

skid_gard15

Själv separerar jag helst styrka och konditionsträning. Dels för att jag gillar att fokusera på en sak i taget, men även för att ha bra energi till det jag huvudsakligen vill träna. Om detta handlar dagens läsårfråga:

”Jag har precis börjat intervallträna på löpband och varvat gång med jogg i upp till 15 intervaller per pass. Jag har gått 1 min och joggat 1 min och passets hela längd (inkl ca 5 min gång som uppvärmning och 3 min gång i slutet) har blivit 30-35 min. Jag joggar inte särskilt fort (än) och undrar om det är bättre att försöka komma upp i hastighet på intervallerna eller öka längden till 1,5 – 2 min på själva intervallerna?

Mitt syfte med denna intervallträning är dels att gå ner lite i fettprocent men även få bättre kondition. Efter dessa intervaller brukar jag träna styrka ca 30-40 min där jag varvar övningar för underkropp ena dagen och överkropp vid nästa pass. När jag då tränar underkropp har jag väldigt dåligt med energi kvar efter intervallerna så jag undrar även om det är smartare att dela upp så att jag kör rena underkroppspass (utan intervaller före) och några dagar efter kör intervaller + överkropp tillsammans i stället?”

lopband_rygg

Mitt svar:

Det låter toppenbra att du växlar mellan gång och löpning nu när du vill komma igång, och som jag skrev igår är mitt råd att du ökar tiden du joggar före hastigheten. Detta eftersom det tar tid för leder och muskler att vänja sig och komma in i en bra teknik vid löpningen, och det är större risk att skada sig med högre fart. Du kommer få resultat på fettförbränningen oavsett (även om du säkert läst att ”snabba intervaller höjer fettförbränningen”) eftersom din kropp inte är van vid löpning över huvud taget.

Dessutom är även styrketräningen en nyckel för att stärka kroppen inför löpningen och förebygga skador, samt ett sätt att öka din ämnesomsättning dygnet runt. Därför är det värt att lägga energi på den. Min rekommendation är att du helst viger ca 2 dagar/vecka till enbart löpningen om huvudfokus är att komma igång med den, och kör styrketräning för sig (2-3 dagar/vecka, ev. med lättare konditionsträning som promenader/cykling/lätt jogging för förbränningen efteråt).

Har du inte möjlighet att träna så ofta och måste köra både kondition och styrka samma dag är rådet att alltid träna styrkedelen först, och bara kortare uppvärmning innan. Som du skriver och även har noterat kräver underkroppspassen mer energi och då kan ditt förslag med överkropp + jogging vara bästa kombinationen. En klassisk träningsplanering är annars att börja med tekniska, explosiva och snabba övningar som kräver att både kropp och sinne är allert, för att sen gå över mer mot styrka och avsluta med styrkeuthållighet och kondition.

Avslutningsvis – kul att du kommit igång med joggningen! En superhärlig och lättillgänglig träningsform inför sommaren. Önskar dig all lycka till!

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras