Det blir mycket traditionell julmat men även inslag av ny från år till år. Grönkålsallad t.ex., liksom en god fiskmousse med röding som mamma gjorde till Annandagen (= en dag med rester hos oss, efter julmatspaus på juldagen). Passar bra till sillbordet, men även som förrätt till nyårsmiddagen.
Lyxig fiskmousse
Ingredienser:
- 400 g röding (alt. annan fisk, t.ex. lax)
- 100 g rökt fisk
- 5 dl crème fraîche
- 1/2 citron
- salt & peppar
- dragon
- 1 krm muskot
- 4 vispade äggvitor
Gör så här:
- Stek eller koka öringen och rensa.
- Blanda med den rökta fisken och mixa fiskköttet.
- Blanda i crème fraîche och kryddor.
- Vänd ner vispade äggvitor lite försiktigt.
- Smörj en sockerkaksform och fyll med blandningen.
- Ställ formen i en långpanna med vatten. Grädda i ugnen på 175° i ca 30 minuter.
- Låt svalna innan den stjälps upp.
- Servera tillsammans med ex. romsås.
Hur mycket créme fraiche ska det vara i fiskmoussen?
Karin – det missade jag skriva. Ska kolla upp!
Fiskmoussen såg god ut, kan tänka mig att det blir gott med den rökta fisken tillsammans med den kokta. Här blev det en fiskgryta med coccosmjölk, citrongräs, limeblad, färsk ingefära, chili, fisksås m.m och pressad potatis till den. Smakade gott efter julmaten 🙂 God fortsättning till er alla på Lassebacken!
Ja Lotta – det var jättegott! Tror även det kan vara gott på knäckebröd eller snittar.
Din middag låter också mumsig, & nog är det skönt att bryta av med annat än julmat. God fortsättning!
Låter gott, men det framgår inte hur mycket crème fraiche det ska vara?
Oj, vilken miss! 5 dl ska det stå 🙂