Grön & god julmat

julmat1

Kajsa bad mig tipsa om nyttigare julmat, och jag tycker så här – välj det du tycker är gott. Julafton är det bara en av 365 dagar, så strunt i dieter, ät, njut och ha trevligt. Ovan ser du lite av mina egna stående favoriter.

gronk_rodbetssallad

”Men åhhhhh! Jag ville ju veta vad jag helst ska välja. Vad som är nyttigast och hur jag gör julbordet grönare”, tänker nog Kajsa nu, och då skrev jag lite en lista julen 2011. Men det ena utesluter inte det andra. Du kan ju faktiskt äta av det du gillar bäst, oavsett näringsinnehåll, och komplettera nyttigheter som finns i så många smarriga versioner. Här några förslag:

Eller kan du helt enkelt servera den traditionella julmaten med brysselkål, broccoli, grönkål eller en fräsch blandsallad.

ischoklad_kokos

När det kommer till godiset tycker jag precis som maten – ät av det du gillar bäst och tänk inte att det måste vara ”nyttigt” en dag som julafton! Nyttigt är att njuta och hellre äta lite lagom av allt man vill, men som svar på frågan är det inte svårt att använda ingredienser med ”mervärde” som dessutom ofta smakar bättre. Att t.ex. välja ekologiskt och hög kvalité på chokladen + kallpressad kokosolja till din ischoklad. Att mixa mandel till egen mandelmassa, att rosta mandlar med salt eller en spännande krydda, att göra chokladbollar med valfri sötning, testa Karins pepparkakscookies eller Fannys cheesecakebollar?

Hela internet florerar av mumsiga recept så ”just google”! Själv har jag inte tagit mig tid att baka något här hemma mer än lite ischoklad, men kanske i Jorm? Och i kväll hoppas jag på något riktigt smarrigt på restaurangen jag och mina vänner ska till. God helg!

5 kommentarer
  1. håller med till 100% (as usual) ! <3
    I en intervju med Malin (http://www.thebabynetwork.se/manadens-inspirator.html) sa jag ungefär precis det du skriver ovan – det ena utesluter inte det andra. Allt man äter ska man 1- äta för att det är gott. 2- ja egentligen var nr1 det väsentliga.. Jag tänkte äta både traditionell julmat och "vanligt" julgodis, det jag tycker är gott, och lite hälsosamt gotte – för att jag tycker det är kul att göra OCH gott. En bas som ger näringen kroppen behöver är vad jag vill få i mig alla årets dagar, så även under jul. Sedan äter jag gottis, oavsett "nyttighetsgrad" för att det är gott UTÖVER maten. Jag tror stenhårt på att om kroppen har näringen och byggstenarna den vill ha och behöver, så kan den utan problem hantera även det där den kanske inte behöver, men som man äter enbart för att det är gott 🙂 det gäller ALLA DAGAR om året.
    God jul fina fina Anna! Stor kram, du är så himla grym!

    1. Fanny – jag håller med dig! Alla dagar ska vara festliga – inte bara en av 365, och det finns ju massor som både är gott OCH ger kroppen hälsa, men även det ”onyttiga” får plats. Du är ju expert på detta 🙂

      GOD JUL du med Fanny! Och är det någon som är grym så är det du <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras