Mat i New York

nhl_mat

Nu är det dags att resa hem efter fyra dagar i New York som vi är mycket nöjda med. Boendet, den imponerande staden, shoppingfynden, träningen och maten, även om vi kunnat lagt ner mer energi på sistnämnda. Vi har mest ätit det som varit tillgängligt beroende på hunger och var vi befunnit oss för stunden – inte i förväg kollat upp bra restauranger. Vissa ställen har varit lyckodrag, andra inte, men mätta har vi alltid blivit.

nyc_moes

Både jag och Jonas är gourmander som gillar stora portioner och är vana att be om ”extra kyckling” etc. hemma i Sverige. Det behöver man sällan här. Det mesta är redan större – normalportioner, läskflaskor och utbud på snabbmatställen. Men även ett flertal salladsbarer, t.ex. Fresh&Co och European Cafe där du kan komponera ihop en egen fräsch sallad.

nyc_lyxsallad

Den finaste restaurangen vi åt på var Blue Water Grill vid Union Square som jag kan rekommendera. För middag bör du boka bord och där finns mycket gott att välja mellan. Jag åt en lyxigare seafood-sallad med lite av varje.

nyc_mat

Annars har det blivit lite av varje. Fika på Starbucks, buritos på Chipotle, burgare, kycklingkebab och annan typisk snabbmat i detta land.

nyc_hala

Dock aldrig från någon av alla food trucks. De finns överallt och är verkligen populära. Lite ”thailandskänsla”.

nyc_italmat

Mexikanska maten är bra, men vi hamnade även på en italiensk restaurang där vi mumsade på ricottafylld aburgine, vitlöksbröd och pizza.

nyc_fika

Och svenskt. Ett favorithak för frukost blev FIKA som bl.a. hade Västerbottenost i omeletten, fina chokladpraliner till kaffet och egna FIKA-produkter att köpa med sig.

nyc_frys

I jakt på lypsyl gick vi in i en lokal matvarubutik och det är alltid intressant att spana på utbudet i andra länder. Frysta burgare, frukostmuffins med ägg och korv – inget konstigt alls.

rakmacka_flyg

Det skönast har ändå varit allt runtomkring ätandet. Slippa bestämma middagar, handla, laga, diska och torka upp efter fyra små kladdmonster. Att glida på en räkmacka ett par dagar tillsammans med mannen. Men nu är det slut (liksom mackan ovan som jag åt på planet hit) och vi reser hem till egna köket – helt ok det med. Jag längtar t.o.m. lite efter matstöket, och ännu mer till de som brukar orsaka det.

Som du ser behövs påfyllning här. Har tips på bra matställen i New York så dela gärna med dig!

5 kommentarer
 1. Ett litet meddelande för att belysa mobbning och stötta de utsatta:
  År 2011 sade en 60-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon hade arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej i 30-årsåldern som bara arbetat där några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell narkoman att under flera års tid förtala och mobba kvinnans jämnårige son på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne. När detta framkom ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n – Maria Schönefeld – och även Jessicas egen chef Mats Quist, tog hennes parti fullt ut. De ljög ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte till och med lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.
  Den äldre kvinnan klarade därefter inte av att arbeta kvar där längre. Hon hade då arbetat där i över 40 år och varit anställd längst av alla och hade bara några år kvar till pensionen. Sonen var lätt utvecklingsstörd och hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Mammans jobb var det enda ställe där han inte hade upplevt att folk varit elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg.
  Jessica själv stod helt utanför hela tiden och behövde inte ens vara med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon hade mått och att det var det absolut värsta hon varit med om i hela sitt liv.
  Den då 50-årige narkomanen, som tidigare jobbat där som vaktmästare, brukade droger även på arbetstid och som den nya VD:n varken hade träffat eller ens visste vem han var, fortsatte att besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig. Han var lika välkommen fortfarande. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.
  Alla ni som tar avstånd från mobbning och elaka människor som gör ont mot andra och vill stötta de utsatta: sprid detta vidare. Hon heter Jessica Nilsson Frisk och man kan bland annat få upp bilder på henne på Finest om man googlar hennes namn. Narkomanen är dömd och finns med i Lexbase.se. Arbetet heter PREVENT och ligger på Ringvägen 100 i Stockholm. (www.prevent.se).
  Tack för ordet!

 2. Vi är också i New York just nu. 🙂 Imorgon åker vi hem efter tio härliga dagar. Tips på mat:
  Mimi chengs dumplings i East village, såå goda dumplings med sting! Bareburger har goda hamburgare och tillbehör! I Brooklyn åt vi goda burritos på ett ställe i Williamsburg (glömt namnet). Där fanns också en superb vegetarisk/ asiatisk resturang som serverar himla goda soja och seitanrätter. Åh finns massa bra mat. Man springer på ställen hela tiden och jag kommer aldrig ihåg namnen.

 3. jag var i NY för två veckor sedan, häftig stad minst sagt. Jag måste få tipsa om Whole foods market(columbus circle och union sq), bra mat att ta med och oändligt med valmöjligheter(mitt stamställe). Sedan så gick jag min sista dag till Pure food and wine, en raw food restaurang(irving place precis vid union sq). Häftig och udda mat:)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras