Fisk 3 ggr/vecka?

ans_fiskpan

Att äta fisk 3 gånger i veckan som Livsmedelsverket rekommenderar är lätt om du frågar mig. Det blir fler gånger än så, ungefär varannan dag till lunch eller middag. Jag älskar fisk i alla former och är uppväxt på fin röding och öring från Jormsjön, men som liten var det inte lika populärt. Fiskpinnar var då lyx och samma inställning har mina egna barn.

hamp_surtorsk

Vad är det med barn och köpt mat? Att det kan vara så mycket godare i små munnar än från grunden vällagad mat? Visst gillar de mycket annat som jag gör, men köpta köttbullar och fiskpinnar får högre betyg hemma hos oss. Igår hade jag lagat smarrig torsk och ja – du ser ju vilka glada miner det blev i gänget…

fiskgryta

Men äldste sonens smaklökar verkar vara tillräckligt mogna för han uppskattar oftast hemgjord mat bättre och åt fisken med god aptit.  Jag också, och tillagningen är enkel. Jag förstekte hookifilé direkt i kastrullen, slog sen på lite buljong, några deciliter grädde, en skvätt citron och kryddade med dill, salt och peppar. Serverade sen med kokt potatis och morötter.

panering_fisk

Tidigare i veckan gjorde jag en annan lättlagad variant. Jag vände torsk i uppvispat ägg, kryddade med salt, peppar, chiliflakes och panerade med sesamfrön och stekte i kokosolja.

torsk_pot

Serverade med kokt potatis, sallad med bladspenat och överbliven shake mushi-sås och pressad citron. Ännu godare än grytan!

Några förslag på fiskrätt till dag 3 hittar du nedan:

Äter du fisk 3 gånger i veckan? Någon favorit du vill tipsa om?

15 kommentarer
 1. Ett enkelt festrecept på fisk, ett säkert kort på middagsbordet: 4 portionsbitar lax, 2 msk kantarellfond, 2,5 dl grädde, 2 msk lättsockrad lingonsylt, svartpeppar, lite salt (fonden brukar vara rätt salt) och timjan. 225 gr i ca 20 min. Voila!

 2. Jag försöker, men får inte riktigt ihop det alltid. Å andra sidan äter jag inte kött och kyckling, så det är inte som att jag ”överkonsumerar” nåt annat kött bara för det! 🙂

 3. Förutom ugnsbakad lax med romsås (en favorit hos vår fyraåring)och pressad potatis eller ris gillar jag laxburgare, gärna med avokado, röd lök och ajvar. Eller lägg en laxsida på en plåt fylld med spenat, riv över parmesan och häll på grädde. Klart på ca 20 min, mums!

 4. Makrill och tonfisk blir det många dagar i veckan till lunch. Har tur som har en 17-månaders son som också gillar det 🙂 Tack för dina recept, det vattnades lite i munnen!
  Vi äter ibland lax i ugn och lägger in den tillsammans med rotfrukter, oliver och sötpotatis. Lite olja och vitlök, salt, peppar och oregano på det. Så gott!!

 5. Hej Anna!

  Kul att få lite matinspiration och enkla recept, passar en hektisk vardag. 🙂
  Jag brukar göra såhär:
  Grovsalt i en ugnsplåt. Lägg på en halvsida lax med skinnsidan uppåt. Stek i ugnen på 200-225 grader i ca 20-25 minuter. Servera med kokt potatis och gärna denna goda och enkla sås:
  1 burk creme fraiche
  2 dl vatten
  1 buljongtärning
  2 tsk dijonsenap
  2 msk dragon

  Blanda allt i en kastrull, koka upp under vispning och låt sedan sjuda någon minut. Såsen kan ätas både varm och kall.

  Testa! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras