5 frågor om kost (& midsommarbilder)

ans_mids14Framför midsommarmiddagen igår.

Många frågor om kost har kommit in och många är vilsna – vad och hur man bör äta? Det  är svårt att ge råd eftersom alla kroppar, smak och tycke är olika. Det bästa är att prova sig fram och känna efter vad du mår bäst av – både fysiskt och psykiskt, men ett enkelt sätt är att välja ekologiskt, kravmärkt och närproducerat så långt som möjligt. Både för miljö, för att få i oss mindre gifter och mer näring. Men. Som med allt – utan att bli manisk. Allt beror på omständigheterna, och hellre ha en avslappnad inställning och äta det som finns att tillgå än att inte äta alls. Att avdramatisera mat, värdesätta njutning och låta tillfället styra tycker jag är bra riktlinjer.

Nedan gör jag ett försök att klargöra några saker till som ni ställde när jag öppnade upp för frågestund om kost, utan att gå in på avancerade detaljer: 

ekovarorJag har blivit ännu bättre på att välja ekologiskt efter jag lärt mig vilken stor skillnad det faktiskt gör.

Fråga 1: Det här med fett känns ibland som en djungel. Kokosfett, olivolja, smör, palmolja, rapsolja… Vad ska man tänka på i sitt val av fett? Kokosolja är väldigt ”inne” just nu – man hittar det i många hälsokostaffärer. Men vad är det egentligen bra för och om man jämför det med andra fettkällor – vad kommer man fram till då?

Svar: Samtliga fettkällor du nämner är bra, men när det gäller val av fett beror det mycket på kvalité (ex. ekologiskt? tillsatser?) samt vad du ska göra med det. För upphettning funkar rapsolja vid låg temperatur, olivolja upp till medelhöga temperaturer, medan palmolja och kokosolja tål höga temperaturer ännu bättre.

Att kokosfett blivit så populärt beror på flera faktorer: Det är lättare för kroppen att använda som energikälla än andra fetter, bl.a. till hjärnan, det härsknar inte lika lätt som annat fett, tål upphettning bra, går att använda som hudkräm/hårinpackning/solskydd, det fungerar som antioxidant, samt att det dämpar inflammation i kroppen. Som du hör – ett superfett!

smorVanligt smör är också en bra fettkälla. Ångkokt sparris + smör med havssalt = enkel och läcker förrätt.

Fråga 2: Det verkar vara poppis att utesluta gluten och mjölkprodukter (alltså inte bara laktosfritt utan mejerifritt) och det uppfattas som en hälsosam kosthållning. Vad är motivet till att äta så och vad vinner man på detta?

Svar: Gluten har visat dig påverka kroppen på flera sätt än magproblem för dem med glutenintollerans. Det sägs påverkar hjärnan och på sikt kunna bidra till ett sämre immunförsvar, högt blodsocker, inflammationer i kroppen, försämrad magkänsla med svullen tarm m.m. Jag vågar inte uttala mig om detta stämmer, och tycker inte att du ska vara rädd att äta glutenrika livsmedel med måtta (som allt annat – inget är bra i för stor mängd) och hellre satsa på kvalité och ekologiskt. En studie i ämnet kan du läsa här.

Mejeriprodukter är enligt mig grymma källor till protein, kalcium, vitaminer och bra fett (om du väljer de fetare sorterna). Däremot finns det vissa som är känsliga mot laktos och/eller mjölkprotein och kan ge magproblem. Har du däremot inga allergier eller andra besvär med magen tycker jag att du lugnt kan fortsätta äta mjölkprodukter eftersom de positiva egenskaperna är övervägande, även för vikten. Välj de naturella varianterna om du vill undvika dolt socker, och de fetare produkterna både mättar mer och gör det lättare för kroppen att ta upp vitaminer.

yogh_tropisk

Fråga 3: Vad är en detox och i vilken situation gör man en sådan?

Svar: Det är en slags rening av kroppen som kan göras av flera anledningar – t.ex. för en idrottare att lära kroppen bli effektivare på att utnyttja fett som energikälla, för att bli av med gifter efter en tid med felaktig kost, boosta kroppen med näring och minska inflammationer, gå ner i vikt m.m.

makrill_lunchMånga tänker inte på att grönsaker, t.ex. broccoli och morötter, också innehåller kolhydrater. Av väldigt bra sort som jag tycker alla ska frossa i. Gällande kolhydrater påverkar även det du äter till hur mycket blodsockret stiger. En knäckemacka t.ex., med högt GI, får ett lägre tillsammans med protein och fett som en klick smör och ett ägg ger.

Fråga 4: Kan man äta ”för mycket” grönsaker? Är en stor mängd dåligt för kroppen eller kan man få i sig för mycket kolhydrater genom grönsaker?

Svar: Man kan äta för mycket av allt, men grönsaker är svårt att överdosera. Grönsaker består mycket av vatten, fibrer, vitaminer, mineraler och nyttigheter, men är som du skriver främst uppbyggda av kolhydrater. Så äter du strikt LCHF-kost kan det bli för mycket av den varan, men då krävs som sagt stora berg. Dessutom är det väldigt högkvalitativa kolhydrater – en av anledningarna till att jag förespråkar ”blandkost” och tycker du ska fortsätta äta mycket grönsaker (gärna ekologiska som innehåller ännu mer näring).

mids14_barnenBarnens midsommarmiddag gick fort när fotboll på gården och studsmatta lockade.

Fråga 5: Hur bör man göra när man blir bortbjuden och blir serverad ”onyttig mat”? Är undantag okej någon gång i veckan, eller påverkar det hälsa/vikt mycket?

Svar: Där har du ultimata testet – kan du äta det ”onyttiga”, njuta och inte känna dig ”dålig” efteråt – DÅ är du frisk! Går du på någon speciell diet eller i största allmänhet äter väldigt strikt mår kroppen bara bra av lite extra kalorier då och då. Psyket också. En avslappnad tanke där allt är tillåtet är en frisk tanke, och du går inte upp i vikt av att en eller ett par gånger i veckan frångå dina principer.

midsommarmat14Vår midsommarmat bestod av Doktorns grillade burgare med tillbehör, svenska jordgubbar och glass. Att fira med Hillmans har som sagt blivit en ny tradition, tillsammans med min blomklänning. Vi hade en mysig midsommar utan vare sig dans, mygg eller sill. Visst är gamla traditioner vackra, men även nya, och ofta är det sällskapet som gör stämningen – inte vad man gör eller äter.

12 kommentarer
 1. Anna, vad tycker du om riskakor med smak (pizza, ost, chili etc)? De är väldigt populära bland barnen men de känns ju inte supernyttiga… Borde man se dem som snacks likt chips och ostbågar eller är de okej till vardags som vanliga riskakor???
  Tack på förhand!

  1. Anna – i princip allt smaksatt innehåller mer E-ämnen och tillsatser, men som du skriver är det ju ett bra alternativ till snacks då & då. Annars är naturella betydligt bättre om du vill ha ett nyttigt mellanmål.

  1. Tack Åsa – vad roligt! Min sommar har inte riktigt börjat känns det som, men jag ser fram emot en härlig resa till Skåne & Jämtland.

   Hoppas din sommar är skön!
   Stor kram

 2. Hej Anna!
  Som vanligt vill jag tacka för intressanta inlägg, men skulle även gärna vilja kommentera på att broccoli och morötter ”till största del består av kolhydrater”. Riktigt så är det ju inte – broccoli innehåller endast runt 3g kolhydrater/100 g (vilket är lika mycket som proteininnehållet), och morötter drygt 6 kolhydrater/100g, vilket i båda fallen är mycket lite. 90% av broccoli består av vatten. Jag hoppas att personer som är rädda för att äta kolhydrater inte blir rädda för att äta grönsaker, som ju i jämförelse från kolhydratrika livsmedel innehåller mycket liten del kolhydrater.

  Vänliga hälsningar Clara

  1. Clara – bra synpunkt! Jag ändrade lite i inlägget. Vill ju gärna uppmuntra – inte skrämma någon till att äta mycket grönsaker 🙂

   Kram & skön söndag!

 3. Jag måste bara få opponera mig lite mot påståendet om att ekologiskt skulle vara nyttigare. Det finns faktiskt dåligt med vetenskapliga belägg för detta. Man ska även vara medveten om att det som i ett land räknas som eko inte nödvändigtvis omfattas av samma regler som i andra länder. Har skrivit om det på min blogg, kolla gärna där för en utvecklad bakgrund och mer fakta om eko vs konventionellt.

  1. Intressant Josefine! Vad jag läst & hört är det stor skillnad mellan eko & inte eko stor näringsmässigt. Tråkigt om maten inte uppfyller det ryktet 🙁

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras