Livsstilsförändning med babysteps

glob_sq

Hjärnan jobbar hårt för att bearbeta all kunskap jag fått om träning, kommunikation, planering och kost. Eftersom det vi läser är på hög nivå går det inte att ta allt rakt av och tänka att jag rakt av ska implementera det på mig själv eller mina klienter. Alla behöver inte genomgå en detox eller träna maxlyft. Det beror helt på vad man har för mål, och det är många yttre faktorer som påverkar vilken nivå man kan lägga sig. Sömn, stress, familjeförhållanden, jobb, vardagsmotion, kost, sjukdomar – allt påverkar.

marklyft

Det är faran med att vara väldigt målinriktad och kunna mycket – att det blir för extremt och därför skadar andra viktiga delar i livet, som t.ex. de sociala och ger en ökad stress. Jag förespråkar att alltid göra sitt bästa utifrån sina personliga förutsättningar med utrymme för ”felsteg”. Det skapar en mer hälsosam balans, för  ”perfekt är inte perfekt” enligt mig, och många gånger krävs bara små förändringar för att må bättre.

Mina mål:

 • Sömn: I säng före kl 22 är målet eftersom jag oftast kliver upp mellan kl 6-6.30. Jag har laddat ner appen Sleep Cycle för att analysera hur bra jag sover och är medveten om att jag varit stressad den senaste tiden som kan försämra min sömn.
 • Mobilfritt före sömn (förutom för att ställa klockan): Att titta på en skärm precis innan sovdax är inte det bästa.
 • Styrketräning: Fortsätta träna upp rörligheten i bröstryggen med overhead squat samt satsa på att bygga muskelmassa med bra basövningar som knäböj, marklyft (bild ovan), rodd- och pressövningar. Jag tappade endel under mitt träningsuppehåll i vintras men nu är jag på väg tillbaka.
 • Konditionsträning: Fortsätta springa. Älskar frihetskänslan och den mentala avkopplingen löpning ger. Jag ska sikta på 2-3 pass/vecka där ett är en form av intervallpass och ett lite längre. Behöver dock inte några riktiga långpass då jag inte har några längre lopp i sikte, och eftersom jag vill bygga muskler.
 • Vila: Minst en dag i veckan, även om jag varierar typ av träning och intensitet bra. Mer om jag behöver p.g.a. tidsbrist eller om kroppen känns sliten.
 • Kost: Ekologiska produkter så långt som möjligt och detox från sötningsmedel. Som svar på en fråga jag fick äter jag proteinpulver bara av anledningen att det är gott. Jag vet mycket väl att det är bättre med riktig mat och har fallit i ”bekvämlighetsfällan” ännu en gång. Men nu jäklar! In med mer fett och protein från ägg, kött, fisk etc. istället och hellre äta vanligt socker när jag känner för sött (mer om detta när jag svarar på era frågor om kost).
 • Stress: Planerad arbets-, sov- och även ”barntid”. Nu har det varit mycket att hinna med både långa utbildningsdagar + jobbmail och blogg på kvällar, men framöver måste jag strukturera tiden bättre för att kunna slappna av på kvällarna med barnen. Men jag har blivit bättre på att tacka nej till saker som inte ger mig någon ekonomisk eller personlig vinning.

enb_bollcJag började med att ändra på vissa saker redan igår. Gick och la mig kl 22 UTAN att kolla Instagram (!!), åt en ordentlig klick kokosolja till morgonkaffet + smoothie med bl.a. ägg och spirulina på morgonen, tränade sen på rörligheten samt tyngre övningar som frontböj och marklyft (PB på 80 kg x 8 reps) i morse (+ lite ”cirkus” med enbens lårcurl på boll som du ser ovan). Efter träningen snabba kolisar från banan + en stor kalkonomelett (istället för söt proteindrink) med ett ordentligt lass grönsaker. 

O.B.S! Det är negativa saker som du gör dagligen som är viktigast att förändra – inte det som sker vid enstaka tillfällen. Och allt behöver inte förändras över en natt. Babysteps!

10 kommentarer
 1. Anna, du är en så stor inspirationskälla!
  Balans..välmående..hälsa…lagom av allt..njutning..lycka..skratt..glädje..
  Detta vill jag ha i mitt liv och ditt sätt att se på hälsa och livet i stort verkar vara något liknande.
  Härligt att ha en person som du att inspireras av!
  Tack för att du delar med dig av allt detta i din blogg!
  Kram Linda

 2. Hej. Jag har mejlat dig en kost-fråga som jag hoppas få svar på, då jag inte googlat mig klokare.
  Tackar för ditt sätt att inspirera till hållbar hälsa. /Jenny

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras