Köttfärs -middagstips

jag_kyl

Vilken härlig energi jag känner efter lyxhelgen med Kattis. Hela dagen har jag flugit fram, trots jobb med både barnlämning, möte och två löpgrupper för Kammarrätten. Men att bara göra roliga grejer ihop med någon jag kan vara 100% Anna ihop med, som är helt olik mig själv men som älskar mig ändå (och tvärtom) ger energi. Detta kommer jag leva på länge, och det var en pigg och till freds mamma som tog sig an söndagssysslorna igår. Storhandling, storkok och storbad är standard hos oss för att veckan ska flyta.

kylskap

Jag och Kattis pratade en hel del om det här vardagspusslet med fix och matlagning. Inte alltid så roligt – men ett måste. Och det finns sätt som underlättar. Hon skriver veckomadsedel medan jag själv vill hålla det öppet beroende på vad jag är sugen på och vad som finns i kylen. Ofta blir det några standardrätter utifrån basvarorna vi alltid har hemma – lax, kyckling, ägg, grönsaker, mjölkprodukter, potatis, pasta, ris, den här gången en fläskfilé och storpack köttfärs. Detta i sin tur går att variera massor.

Köttfärs får vi ibland av mina föräldrar – malet av nötkött från deras egna kor vilket känns extra bra att äta. Jag brukar tina mycket samtidigt/köpa stora paket allt göra flera rätter av samtidigt. Exempelvis:

biffar_lok

Biffar. Igår försökte jag mig på svärmors pannbiff med stekt lök. I brist på potatis fick det bli pasta till, men det funkade också bra även om det fortfarande inte håller samma klass som hennes.

hamburgare_mallis

Ibland gör jag köttbullar av samma smet eller hamburgare.

pita_kottf

Stekt köttfärs med tacokrydda är enklaste modellen att ha i pitabröd/tortilliabröd/tacoskal/nachos. Utan kryddmix kan du annars göra kåldolmar, eller som snabbare variant – kålpudding.

pasta_kottfars

Addera krossade tomater/tomatpuré/sojasås/grädde till en stor sats köttfärsås till pasta..

lasagne

…och lasagne ett par dagar senare av det som (förhoppningsvis) blir över. Eller gratäng. Eller paj. Eller moussaka.

Ja du ser! Bara kylen, energin och fantasin är påfyll går det att trolla fram det mesta 🙂

9 kommentarer
 1. Hoppas jag inte verkar otrevlig nu men, har du hela ansvaret för middagar och hushållet, delar du och din man inte upp sysslorna? Man gör ju såklart som man vill med det är ju en vanlig ”kvinnofälla” att kvinnan i förhållandet gör det mesta i hemmet, alltså typ dubbelarbetar.

  Förlåt om du tar illa upp, men tycker att det varkar som att du tar så stort ansvar för familj, barn och så. Nu är ju det här DIN blogg där DITT liv skildras så jag ber om ursäkt om jag tolkat fel. Vill också säga att jag tycker du och din blogg är grym! Vilken resa du har gjort och gör! Du är en riktig förebild! 🙂

  1. Fanny – jag tar inte illa upp! Till viss del har jag hamnat i ”kvinnofällan” eftersom min man reser mycket & är den som till största del drar in alla pengar. Att vara hemma mer är dessutom ett aktivt val jag gjort när jag sa upp mig från mitt heltidsjobb på KTH-Hallen, just för att vara hemma mer. Men när Jonas är hemma gör han minst lika mycket – dock inte matlagning. Han har huvudansvaret för tvätt, ”underhållsstädning” (har städhjälp varannan vecka, men krävs lite däremellan) & är den som oftast går med storbarnen på deras aktiviteter. Han storhandlar – jag skriver inköpslistan osv. Men visst – jag är ”hjärnan i familjen” när det gäller matlagning som inlägget ovan handlar om 🙂

   Tack, vad roligt att du gillar bloggen. Kram & ha en fin dag!

 2. Hejsan Anna! 🙂

  Kul att se fler överfyllda kylskåp. 😉
  Mitt ser likadant ut. Har bara et halvkylskåp där allt ska få plats,
  Får pussla ihop det och fylla att tomma luckor med varor… hahaha…
  Tar man en sak faller alltid något annat ut.
  Lika mycket som man ska pussla ihop vardagen får man pussla för att få in
  maten i kylskåpet. Vardagspussel för vuxna… 😉

  Ha en toppen fin dag…

  Kramar till dig

  1. Verkligen Anna! Vi har också bara en halvkyl, så det är ett jäkla pusslande & varning för varor som ramlar ut när man öppnar dörren 😉

   Kram tillbaka!

 3. Tack för svaret Anna! Om man är medveten om ”problemet” eller vad mna ska kalla det så är det ju en väldig skillnad. Man är ju inte mer än en produkt av sin tid och så som samhället ser ut idag så, ja, då uppmuntras ju sån här uppdelning. Uppskattar verkligen att du svarar på frågor och inte tar det som påhopp eller så, stor eloge till dig! Tack för din fantastiska blogg, ha en fin kväll! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras