Förvirrande budskap -läsarfråga

oh_squat

Nu till ett ämne jag länge tänkt skriva om men inte kommit till skott – ärlighet i bloggar. Det råder inga tvivel om att många är förvirrade gällande alla råd och rön om dieter, men även om att ha ett ”avslappnat förhållande till mat”. Bara senaste veckan har jag fått mail från bloggläsare och frågor från PT-onlinekunder om hur det kommer sig att många hälsobloggare kan äta ”fritt vad de är sugna på, och ändå hålla sig smala”. Där har vi problemet med att många vill frångå ”hälsohetsen” och lägger ut bilder på bakverk och pizza, samt skriver att man ska äta det man är sugen på. Det blir liksom fel åt andra hållet istället, eftersom det inte ger hela sanningen.

Själv har jag ju tvingats ändra mitt beteende för att bli fri en ätstörning, och äter därmed ätit mer av det som anses onyttigt – dock inte utan viktuppgång. Nu börjar jag nu hittat en bättre balans mellan allt, och råder dig att läsa mellan raderna och förstå att en blogg bara visar axplock ur skribentens liv. Jag tror på att vara ärlig och visa båda sidor – både kesellan och tårtan. Detta tycker jag de flesta i bloggarna jag själv läser gör, men jag förstår ändå förvirringen.

Läsarfråga:

Hej!
 
Jag heter Anna (fint namn) är 32 fött två barn. Jag har sen jag var ca 25 sakta men säkert gått upp i vikt, och för två år sen började jag ta tag i det. Gick ner massor och fastnade i kaloriräknar-träsket, men fick mycket bra hjälp från en PT och fann glädjen till träningen. Har senaste året letat efter balansen, att träna lagom mycket och äta lagom. Jag är nöjd med min kropp idag älskar varje ny liten muskel =).
 
Nu till problemet: Jag läser på många bloggar numera att man ska kunna äta vad man är sugen på, kunna unna sig o.s.v. och jag håller med om tanken, men min kropp verkar vara skapt för att bli större… Jag ligger idag på ett kcal-intag på ca 2000 och jag har idag en avslappnad attityd till livsmedel, precis som du ”kan” jag äta av allt men föredrar oftast den lite mer nyttiga. Jag verkar inte vara en som ”bara” kan äta hur som helst. Har du stött på sådana människor i ditt yrke? Ibland så känns det så hopplöst. Det känns som att jag aldrig kommer kunna släppa helt på kontrollen över maten.
 
P.S. älskar din blogg =)
 
Mvh Anna

 

Mitt svar:

 

Hej Anna!

 

Du är långt ifrån ensam. Dels visas bara en viss del av det alla bloggare äter – då ofta det onyttiga eftersom många vill hålla sig borta från ”hälsohetsen”. Därför kan det verka som att de ”bara äter vad som helst” utan eftertanke, medan många måltider – precis som dina egna, är nyttiga. Det är alltså inte bara du som kontrollerar vad du äter – de flesta hälsomedvetna väljer det som anses bra för kroppen. Enligt mig är det en sund balans – att oftast välja bra mat men utan förbud, t.ex. vid tillfällen när det bjuds eller du är sugen. 

 

En annan aspekt är orealistiska ideal. Ämnesomsättningen sjunker med åren och vi kan inte äta som när vi var unga för att behålla samma form. Kroppen är inte gjord för att se ut som när vi var 18, varför vi måste träna hårdare/äta striktare om vi vill hålla samma form. Själv har jag gått upp en hel del av att släppa på kontrollen – förmodligen för att kroppen själv inte vill se ut som den gjorde tidigare, även om den fortfarande håller på att ”hitta rätt” nu när jag börjat träna igen. Det gäller att acceptera att den förändras med åren, alternativt äta balanserat och röra på dig livet ut. Detta behöver ju inte betyda svält och överträning, men att välja smart och leva ett aktivt liv som även ger så många andra fördelar.

 

För mig låter det ändå som att du du trivs med din kropp, ditt sätt att äta och träna? Du begränsar dig inte med förbud, men vill du komma helt ifrån kontrollen är mitt enda råd att tillåta din kropp att vara sig själv. Att fokusera på att träna för att det är kul (så som du gör) och äta det du vet att du mår bra av. För det hör jag att du har kunskap om. Våga lita på att kroppen säger till vad den behöver och sluta räkna kalorier. Det kommer göra dig friare! 🙂

 

Med vänliga hälsningar,
Annaknab_ryggIgår stack jag till SATS Regeringsgatan och körde ett benpass mellan mina två Crosstraining-grupper hos Kammarrätten. Det är kul att träna på olika gym tycker jag, även om jag har mina favoriter. Det ger en naturlig variation av övningar beroende på gymmets utrustning och ytor.

sats_regering

På Regeringsgatan kan man bli inspirerad av alla Crossfit-entusiaster. Själv höll jag mig utanför boxen igår, men gillar den trendiga inredningen som bjuder in till funktionell träningsfantasi.

17 kommentarer
 1. Vill bara säga TACK TACK TACK för att DU iaf är en otroligt ärlig bloggare, som visar båda sidor, precis som du själv säger. Det gör att detta är en av de få träningsbloggar jag kan läsa utan att få ångest. Tack!

 2. Bra att du tog upp detta! Har själv många gånger undrat hur de kan få ihop livet med junkfood och vara pinnsmala. Eller den andra varianten, jag mår bra men lever på inget. Du är en bra förebild som visar båda sidorna, det gör det lättare att identifiera sig! Ha en bra fredag!

 3. Som vanligt…du levererar Anna 🙂 Vilken blogg du har! Sååå inspirerande och verkligen läsvärd 🙂
  Det har blivit en av mina dagliga vanor att kika in till dig på bloggen 🙂

  Trevlig helg fina du 🙂

 4. Tack Anna. Du förstår nog vad jag går igenom. Massor av tankar som flyger genom huvudet och en korp på ena axeln som frågar vad jag håller på med. 🙂 Yvonne Lin frågade mig häromdagen vilka tävlingar jag ska delta i, tävlingar?undrade jag. Ja du har ju elitvärden i alla tester, varför? Jag kunde inte svara så bra på det. Kunde inte heller svara på varför vissa livsmedel är ok och andra bannlysta eller varför vilodagarna är obefintliga… Tack för bra blogg!!

  1. Miranda – ja, det är märkligt hur tankar kan spöka. Det gäller att se allt ur ett annat perspektiv och förstå VARFÖR man göra som man gör. Du har insikten – jättebra!

   Kram & lycka till med behandlingen!

 5. Ja nu är det bara att kämpa. Jag vill bli fri. Ska bli intressant att se hur jag tänker om ett halvår. Om det har blivit någon förändring. Jag har slutat använda instagram ,det var ett första bra steg för mig. Klarade inte av att se vad alla tränade och åt varje dag. Min hjärna klarade inte av att sålla utan allt blev bara en stress…
  http://skalmansblogg.blogdog.se

  1. Miranda – väldigt bra beslut! Instagram är fullt av spännisbilder och fitnessmat. Det är lätt att sugas med. Heja dig!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras