Fryst nougattårta -recept

ans_nougtarta

På Instagram och bloggar är det övervägande nyttig ”beach 2014”- och detox-mat. Hos mig kommer kan det också bli endel välgörande mat för ENERGI under våren, och en och annan godsak som denna. Jag lovade att dela med mig av receptet (hämtat ur tidningen Buffé) på den mumsiga frysta nougattårtan som vi gjorde till nyårsdessert, så varsågod:

noug_tarta1

Ingredienser:

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 burk hasselnötskräm 350 g
  • 1 + 3 rumsvarma ägg
  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g nougat
  • 5 dl vispgrädde
  • smör och kakao till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och ”bröa” botten och kanten av formen med kakao.
  2. Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och hasselnötter.
  3. Dela resten av äggen i gulorna och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dom i hasselnötsblandningen.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  5. Hacka chokladen och ⅔ av nougaten grovt. Smält över vattenbad. Vispa grädden löst.
  6. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Vänd sen ner grädden, lite i taget till en mousse. Bred den över kakan och ställ i frysen minst 5 timmar.
  7. Ta ut tårtan när ytan är fryst. Smält resen av nougaten över vattenbad och ringla över tårtan. Ställ in en stund till i frysen.
  8. Ta ut tårtan ca 30 min före servering. Servera ev. med bär eller passionsfruktkött.

nougtarta

17 kommentarer
  1. Den lät smarrig! Men hur mycket kakao ska det vara i? För det ska väl vara mer än det man ”bröar” med?
    Hälsningar Kristin

    1. Kristin – nej, det ska inte vara mer än det du bröar formen med. Man smälter riktig choklad som är i själva smeten, så mer behövs inte.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras