Mamatummy Day

mammamagar
Samma dag som appen MammaMage lanserades, 18 januari, är det Mamatummy Day (MammaMage-dagen). Många kvinnor får bestående problem med mage och rygg som en följd av felaktiga råd, eller som jag lider av bred magmuskelseperation (diastas). De flesta distaser läker och kan tränas ihop men en för bred kan ge stora besvär och smärtor. Ändå anses dessa som ”skönhetsproblem”, varför kvinnor själva måste bekosta en operation.

Därför har nu Katarina Woxnerud skapat Mamatummy Day, då vi ska uppmärksamma och stolt visa upp våra magar med en bild på Instagram + hashtag #mamatummy. Det kan vara vilken mage som helst – före, under eller efter en graviditet. Besök gärna Mamatummy Day på Facebook och lägg 18e januari på minnet. Ju fler vi är som belyser problemen många kvinnor lider av i det dolda desto bättre.

Jag själv, med en diastas på 5 cm, har både skickat brev till Filippa Reinfeldt, kontaktat Patientnämnden och besökt flera läkare utan att bli tagen på allvar. Nu orkar jag inte längre kämpa för att få igenom en operation via Landstinget och har bokat tid för konsultation på Akademikliniken. Får se om jag tar steget till att betala själv för operationen eller inte, men jag hoppas verkligen att det kan hjälpa tjejer i framtiden om vi sätter ner foten och säger ifrån.

7 kommentarer
 1. Håller alla tummar att du får hjälp, även om det suger att få betala ur egen ficka. Själv var jag hos en privat plastikkirurg som nekade mig då han bedömde min diastasit till ca 15 cm. Han sa att det borde gå via landstinget i stället men jag är sååå rädd och nervös för att få avslag även där. Har du några tips inför första besöket? Blir så glad och inspirerad av din blogg och allt du kämpar med att jag kanske tom ringer vc nästa vecka…gulp. kram från Linköping

 2. Jag blir så arg att jag kokar – det är så typiskt jämställdhets-sugigt detta att man ska behöva vara NERVÖS eller RÄDD för att gå till läkare för äkta besvär! Jag kan också förstå om det finns en suddig gräns mellan kosmetiskt och riktiga besvär men fem till femton centimeter diastas är ju faktiskt problem som kan leda till mer problem. Om man kan tillverka och sälja f-ing Viagra på recept för att det är ”riktiga” besvär att inte få kn… ja ni vet. Då ska man ta kvinnors problem på allvar också!! Som vanligt – hade det varit män som blev gravida så hade allt detta, inklusive foglossning (nänä, ta en krycka och fortsätt jobba för tuusan!), förlossningssmärtor (nämen hörni vi ger gubben lite akupunktur och klipper upp mellangården va?), spruckna intimdelar (så har det varit i tuuusen år minsann!) och diastaser (vaddå vill du bara vara snygg på stranden eller?) varit standardbehandlingar für alle. Så det så!

 3. Hej Anna!

  Såg du att det på nyhetsmorgon imorse, tog upp ortorexi?
  Tyckte att det var mycket bra att de gjorde det – SPECIELLT nu också när mångas
  nyårslöften är att ”äta nyttigare och träna mer, gå ner i vikt etc.” !!

  1. Jen – jag såg klippet i efterhand. Jättebra att problemet tas upp, & jag håller med – jättebra precis i ”beach 2014”-tider!!

 4. Har bebis nr. 3 i magen och är livrädd för att magmuskeln inte ska gå tillbaka efteråt. Vad säger du? Hur länge ska jag vänta med att göra plankan efter graviditeten? Brukar göra plankan från och till nu också, så länge det känns bra.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras