Kost & måltidstajming vid träning

kott_klyftp

Nu är vi på väg hem till Stockholm efter många sköna dagar hos mina föräldrar i Jorm med massor av god mat. Förutom lek med barnen – ingen träning, men det även då är det viktigt med näring för reparation och återhämtning. Skillanden ligger mer i mängden eftersom det går åt mer energi för en optimal prestation och återhämtning efter hård träningen än när du vilar. Dessutom är tajmingen av måltiderna är väldigt viktig. Soppa torsk eller magknip kan t.ex. sätta stop för vilket träningspass eller tävling som helst, och det är nästan lika viktigt att lära sig äta bra, lagom och på rätt tid som att förbereda kroppens muskler.

IMG_2746

Bäst är att testa sig fram till en egen metod, men mycket går att lära av dom som tränat länge, målinriktat och redan hittat ett bra sätt. Så här svarade längdskidåkaren Heléne Ripa, just nu i full förberedelse inför OS i Paralympics, när jag intervjuade henne över en lunch på Bosön i början av november:

Hur äter du i samband med träningen?

Jag tränar antingen före lunch eller före middagen. Det betyder att jag äter mellanmål före träningen vilket oftast består av fil med müsli och hårt bröd med leverpastej eller ost. Efter träningen äter jag lunch eller middag. Om det tar mer än en halvtimme tills jag kan äta efter träningen försöker jag kanske äta en banan eller återhämningsdryck t.ex. mjölk med extra mjölkpulver.

Hur ser det ut inför längre pass?

Om jag har långt distanspass på helgerna så kan jag äta lite fetare frukost, t.ex. bacon och ägg. Anledningen är att på de lågintensiva passen vill jag ju använda fett som bränsle och då står jag mig mycket bättre på en sådan grund 🙂

Hur ser en dags måltider ut?

Under en dag äter jag – frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och oftast kvällsmål. Jag försöker generellt tänka på vad jag äter, och äter helst inte halvfabrikat utan lagar mat från grunden. För att hålla mig frisk äter jag mycket frukt och grönt, men tackar absolut inte nej till go’fika ibland.

protekram_kokos

Själv har jag alltid föredragit att träna på morgonen, innan kroppen samlat på sig vätska och med bara något lätt i magen för att äta mer efter passet. Jag har brukat ladda med extra kolhydrater kvällen innan, och precis som Heléne inför hennes längre pass föredragit protein/fett som energikälla direkt före träningen för att sen äta mer kolhydrater (+protein och fett) direkt efter passet. Inför styrketräning däremot, då jag inte ska hoppa eller springa, kan äta när och vad som helst före.

1 kommentar
  1. Hej! Intressant i lägg tycker jag! Jag skulle gärna få lite tips kring hur jag ska planera kost vid tävling. Sprang Hässelbyloppet i oktober och hade dåligt med energi vilket jag tror beror på dålig matplanering samma dag som loppet. Så som detta exempel: jag vaknar ca kl 8 på morgonen och äter frukost med barnen. Kl 12:00 är starten på löpartävlingen, 10 km. Vad ska jag äta mer än frukost innan och när? Skriv gärna ett eget inlägg om kost inför löpartävlingar (och andra tävlingar kanske).
    Tack för en bra blogg!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras