Veckans utmaningar

godis

Det känns ärligt lite löjligt att kalla det för utmaningar som jag fått från Mandometerkliniken och nu bockat av. Men att ”träna på socker” har faktiskt sina anledningar vilket jag förklarar längre ner.

Mina utmaningar vecka 50:

 1. Torsdag: lussebulle och 3 pepparkakor.
 2. Fredag: 2 små mousse och 2 cookies som efterrätt på fest hos vänner.
 3. Lördag: 100 g lösgodis. Gällde att välja med omsorg 🙂
 4. Söndag: en bit pepparkakshus. Barnen har väntat och längtat efter denna rivningsdag och idag gjorde Hampus slag av saken. Gott med dammigt hustak till ett glas mjölk och en kopp kaffe 🙂

pepparkakshusriv

Att äta ett par kakor eller godisbitar är egentligen ingen stor grej, och jag ska trots allt bara äta begränsat av allt (jag får noga mått på hur mycket), men för personer med matmissbruk är det så mycket runt omkring:

 • Att inte äta mindre måltider före och efter bara för att man ska äta något ”onyttigt”.
 • Att inte ”straffa” sig själv med stenhård träning eller andra sätt att bränna kalorierna på.
 • Att inte överäta.
 • Att inte kräkas (har jag tack och lov aldrig gjort)
 • Att inte känna sig misslyckad.

Den här veckan har jag lyckats med alla punkterna ovan och är därför så himla lycklig. Största problemet har varit att undvika äta en bit extra eller att jag ibland varit mer sugen på något mindre sött. Men det handlar om att träna på att avdramatisera laddade livsmedel och största vinsten tycker jag är den sociala biten – att känna mig ”normal” ute bland folk och inte minst gemenskapen med familjen. Visst har jag ätit om jag blev bjuden tidigare, men då har jag oftast kompenserat med mer träning/mindre mat före/efter, vilket i sin tur skapat stress och fått mig att må dåligt.

knaboj_love

Det här med ”veckans utmaningar” i olika former är inte så dumt egentligen. Jag själv hade 4 stycken och ett tips är att du gör lika dant utifrån dina egna mål. Nedan ger jag några förslag, men du kanske har några egna du vill jobba med? Skriv gärna i kommentarsfältet så får jag höra hur det gått om en vecka. Lycka till! 🙂

Tips på utmaningar vecka 51:

 1. Spring 1 km längre än din vanliga runda, alt. kör 1 extra intervall.
 2. Sov 15 minuter efter lunchen minst en dag (om det är svårt på jobbet/skolan – gör det nästa helg/ledig dag). SÅ skönt!
 3. Öka alla vikterna på gymmet med minsta möjliga vikt, alt. gör 1 repetition extra mot vad du brukar.
 4. Gör lika många burpees som antal färdiga julklappar du har. Straffet för alla duktighets-nissar 😉
18 kommentarer
 1. Oj wow vad duktigt av dig ändå. Verkligen bra jobbat tycker jag! Jag önskar att jag också vågade, har lite liknande svårigheter som du jobbar på… Du är grym i varje fall!

  1. Regnljus – det är VÄRT att släppa på kraven. Jag ångrar verkligen inte att jag sökte hjälp för livet blir så mycket roligare, lättare & du får många fler mer möjligheter. TACK för ditt stöd!

 2. Härligt och bra jobbat Anna… 😀 Du verkligen lyser på ett sätt jag aldrig sätt tidigare.. Å du ser så mycket mer sund ut nu.. Mera livsglädje och lycka i dina ögon… Så otroligt skoj att se dig… Visst är det kul att lyckas med de mål och utmaningar man har och lyckas med… Kanske låter ”löjligt” i friska öron, men för oss med ätstörningar är det utmaningar som sätter igång dom psykiska tankarna.. det gäller att slå bort dom negativa och bearbeta dem på ett bra sätt så gott det går… Å tänka positivt…

  Har själv lyckats ha en superfin lucia med att kunna äta och umgås på ett ”normalt” sätt… Vad rikt och roligt livet blir och inte minst friare och roligare… Å inte lika ångestladdat både före och efter… Då man inte behöver planera innan och efter å alla dessa förbud, självbestraffningar man har gett sig själv för att man har ”njutit på ett helt normalt sätt… Galet…
  Men som sagt det är motgångarna som stärker en, å gör en till en starkare och klokare person när man tagit sig igenom det jobbiga…

  Go girl du rockar, stärker, peppar mig otroligt mycket. Du anar inte hur mycket du har hjälp mig genom att läsa din blogg… DU får mig att fortsätta kämpa här… Å jag känner att 2014 kommer att bli en fantastiskt bra år….
  Å det blir det för dig med..

  Många varma styrkekramar och pepp.. Å ha nu en fantastiskt fin jul nu och njut vidare…
  Kramar i massor

  1. Anna – jag blir varm i hela hjärtat av det du skriver. Så otroligt roligt att kunna hjälpa dig att må bättre. Fortsätt så!

   Massor av kramar tillbaka!

 3. Du är fantastisk!
  Det är ett rent helvete att ta sig igenom och en del saker får jag fortfarande kämpa med..
  Det här med burpees blir en lätt match. Har ingenting klart. Varken gran, mat eller klappat så jag får alltså slappa vidare hahaha.

  1. Tack söta Katarina! Ja, så är det nog. Jag kommer också behöva vara vaksam för att inte spåra ur med maten under hela mitt liv, men behandlingen här är bra. Man lär sig verkligen konkret att skapa nya vanor.

   Haha – skönt för dig! Hoppas bara du inte stressar upp dig. Köp en färdigkokt skinka & något till Jossan. Mer behövs inte 🙂
   KRAM

 4. Håller med tidigare Anna till fullo! Nästintill dagligen ger du mig wakeupcall, Anna L – TACK!! Den finaste julklappen jag kan få. Kram!

 5. You are amazing to do that! Keep on going! Youre so strong and will be very very healthy! (: Know those feelings when trying to eat something ”different” and bit scary ”things”. After all you notice, nothing really changes, only your mind and it’ll be much better on time. (:

  Here now healthy (three years later so bad feeling and skinnygirl) some finnish young women! God I love my kinder christmas calendar, can eat it with joy now! (:

  p.s. it helps to now that your abs likes when sometimes eating some extra. (;

 6. Anna. You rock!

  Hur skulle du i nuläget lägga upp en träningsvecka? Grejen är att jag är lite i samma sits som dig. På väg tillbaka nu, med fokus på att bygga upp en stark kropp igen. Träna för att må bra, äta riktigt och utan ångest. Tänker mig två vilodagar med störst fokus på styrka men ändå med något konditionspass. Hur låter 3 pass styrka och 2 pass kondition (löpning)? 4 styrka, 1 löpning? Skippa konditionen helt och hållet?

  Hoppas inte på något utförligare svar. Vore mest bara skönt att få lite klarhet i om det kan vara ett vettigt upplägg för att bygga sig stark igen.

  Du inspirerar. Massor!

  1. Ida – jag tycker ditt förslag låter toppen – 3 styrkepass & 2 löppass. Men försök att inte bli för strikt, utan behöver du en extra vilodag tar du det etc.

   Kram & lycka till!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras