Vinter-OS 2014 & Helene Ripa

Vinter-OS i Sotji 7-23 februari 2014 och Paralympics 7-16 mars känns långt bort men kräver massor av förberedelser – både för atleter och arrangörer. Samsung är huvudsponsor och idag lanseras kampanjen i media med OS-sajten, appen Samsung Galaxy Team och framöver med reklam på TV.

Och på några bloggar. Jag är själv en av skribenterna i OS-kampanjen – mycket ärofullt och roligt. Varje vecka fram till och under OS kommer jag lägga upp ett inlägg med OS-anknytning med olika teman, vilka även går att läsa på OS-sajten.

För några veckor sen var jag med under Samsungs plåtning och filmning ute på Bosön. Mitt fokus är Sveriges största kvinnliga längdskidhopp inför Paralympics – Heléne Ripa. Jag fick hänga i kulisserna, fota, filma och intervjua stjärnan.

En tuffare och mer målinriktad tjej än Heléne är svår att hitta. En fighter jag omedelbart gillade, full av energi och glädje som smittade av sig. Trygg, stolt och stark är en kort sammanfattning av mitt första intryck. Att hon bara har ett ben glömde jag snabbt bort när hon smidigt hoppade in och ut i ”Vinnarhallen”, mellan filmning på rullskidor utomhus och fotografering inne. Protesen kändes som en naturlig del av hennes coola image.

Som 14-åring fick Helene cancer i sitt högra knä och tvingades amputera benet. Mitt i en känslig ålder och länge avskydde hon sin protes innan hon hittade sig själv i handikappidrotten med stor framgång. 1992 deltog hon som elitsimmare i Paralympics, hade sedan ett längre avbrott p.g.a. en miniskskada för att 2009 hitta tillbaka – till stor del tack vare sin peppande man Ronnie. Som 38-åring började hon åka längdskidor och har sedan dess kommit 87:a i Tjejvasan, tagit guld och brons i VM i Sollefteå, och ett silver i för-Paralympics i Sotji. Nu mot OS-guld i Paralympics 2014!

Heléne är fantastiskt inspirerande och jag ser mycket av mig själv i henne. En tjej med driv som gillar att testa sina gränser, som inte är rädd för nya utmaningar men ändå trivs med rutiner, en perfektionist i det hon gör som inte låter motgångar sätta stop för drömmarna. Hon har ett kreativt yrke som AD, höga träningsmål, gillar skidåkning och alltid ett leende nära till hands. Bloggar gör hon dessutom 🙂

Det ska verkligen bli kul att följa Helenes resa och jag kommer berätta mer om henne och hennes träning framöver. Exklusivt material, fullt av tips och inspiration kommer du få ta del av.

10 kommentarer
  1. Tack för att du löst min gåta om vem den supersnabba tjejen med protes är:) Vi håller till i samma spår både vinter och sommartid och jag har alltid imponerats av hennes styrka och snabbhet men undrat vem hon är. Så grymt! Ska bli kul att följa OS!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras