Ortorexi & bloggpaus

”Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.”

Jag läser på Wikipedia och kan uppenbart konstatera att detta stämmer in på mig till 100% och är anledningen till att jag idag ska båbörja min behandling på Mando-kliniken. En behandling jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Jag har på egen hand och av egen vilja sökt hjälp, men vet samtidigt att det här blir det något av det tuffaste jag utsätter mig själv för. Att totalt släppa kontrollen, äta helt enligt deras plan och framför allt – avstå träning. Mitt stora intresse, mitt jobb, min drog och en stor del av min identitet.

Men även ett beroende, så nu ”avgiftning” som jag samtidigt ser lite som en personlig ät- och vilokurs och ett experiment. Det ska bli väldigt intressant att se hur min kropp och psyket reagerar, och i det här läget är jag extra glad över min nyfikenhet, målmedvetenhet och förmåga att tänka positivt. Det kommer bli jäkligt tufft, men jag har ALLT att vinna. Jag är taggad! 🙂

Mandokliniken anser inte att ätstörningar är en psykiskt sjukdom utan att de psykiska problemen med tvångstankar kommer av att du inte ger kroppen rätt näring. Hur du mår, sover och hur du hanterar stress beror mycket på vilket bränsle du ger kroppen och hjärnan, och överträning kan också leda till depression. Därför bra att starta där, även om mitt fall svårare än så, då det till stor del även handlar om ett stressigt liv med 4 små barn, perfektionism och utbrändhet. Men som sagt – det ena påverkar det andra så det här känns som helt rätt väg att gå.

Igår fyllde jag i massor av formulär och åt en testmåltid med tallriken på en sk. Mandometervåg kopplad till en liten dator. Den ska hjälpa mig äta lagom mycket, lagom fort och kommer även följa med hem ett par veckor. Idag får jag även träffa en nutritionist för att få ett personligt matschema som ska följas till punkt och pricka. Spännande och intressant för en kostintresserad som mig, även om en insnöat hälsonerd som jag säkert kommer få brottas med tankarna varför jag ska ”äta halvfabrikat som falukorv istället för nyttig lax”. Men det handlar om att bryta mönster och lära sig äta av allt och i normal mängd. Inte att jag jämt ska äta ”onyttigt”, men att det inte är så big deal när jag väl gör det.

Dessutom ska jag lära mig att slappna av. Några veckor framöver ska jag inte jobba utan bara åka ut till Mando på dagarna för att äta frukost, lunch, 2 mellanmål och vila i ett varmt rum efter lunchen. Jag ska prata med min personliga coach, får se på TV, läsa böcker och bara softa. Visst låter det som en dröm? 🙂

Ja, kanske någon vecka, men sen kommer det krypa i kroppen och jag måla upp ”Mardröms-Maran” som den lyckligaste stunden i mitt liv.

Under min behandlingsperiod kommer jag även begränsa bloggandet, vilket också kan bidrar till prestationsångest och stress. Kanske jag kikar in, säger hej och berättar hur det går någon gång ibland, och varje dag bjuder jag på förinställda favoritinlägg i repris kryddade med några roliga lanseringar jag jobbar med. Det blir alltså inte helt dött här i bloggen. Haha – vadå kontrollfreak? 😉

Men nu fokus på mig och min hälsa. Jag vill bli helt fri från alla tvång för min egen och därmed familjens skull. Jag skiter i ”den ultimata människan” jag försökt vara (som dessutom är science fiction), för att istället bara vara jag. Det räcker.

Igår pratade jag med Hugo och Hampus om min behandling. ”Som att ni skulle få iPad-förbud i 6 veckor”. Dom förstod precis, men Hugo skrattade ändå åt att mamma ska ”lära sig tvärtom” – träna mindre och äta mer onyttiga grejer. Ja, nog är det konstigt ändå, men jag är sjukt stolt och glad över mitt beslut.

P.S. Känner du igen dig i mitt beteende av hårt kontrollerad kost och träning? Här kan du testa om du också ligger i riskzonen för (eller redan har) ortorexi. D.S.

104 kommentarer
 1. Tack för att du skriver om detta och delar med dig. Du har fått mig till att stanna upp lite och fundera över mitt eget sätt att leva. Jag ser en del likheter i mitt liv och jag har börjat fundera vart jag är på väg.
  Jag ska absolut göra testet du länkar till ovan.
  Tack för en bra blogg!

 2. Anna, jag önskar dig stort lycka Till! Det kommer gå bra, det kommer vara jobbigt och det kommer vara värt det! Själv tränar jag aldrig, vad är det egentligen för fel på ”lagom”? 🙂 lagom är det svåraste som finns men en hyfsad balans i livet är inte fel att sträva efter tror jag. Du är en kämpeoch ta nu tiden att ta hand om dig själv, känna alla känslor och bara vara. Du är en otrolig inspiration Anna och vi finns kvar här så ta det lugnt, vi ses efteråt 🙂

  Kram!

 3. Lycka till Anna! Du har och är en stor inspirationskälla till mig. Som sagt i tidigare inlägg här, jag/vi finns kvar här. Ta det lugnt.

  Kram

 4. Imponerad över att du tagit tag i det här! Det kommer vara tufft men motgång föder medgång. Du kommer klara det galant! Lyckokram & styrkekram!

 5. Ta hand om dig! Vi som läser din blogg förstår att du inte har tid att blogga hela tiden! Det viktigaste är att du får fokusera på DIG och ditt VÄLMÅENDE! Klart att det kommer att vara tuffa veckor, men i längden är det säkert det bästa för DIG! Skickar en STOR KRAM till dig! //Anna

 6. Du är superstark som tar tag i dina problem och dessutom delar med dig till oss, impad var ordet! Önskar dej stort lycka till och tror att du kommer att klara även denna utmaning galant!!

  Kram PIllan

 7. Lycka till!

  Jag har definitivt inte ortorexi 😉 men efter att ha haft en del hälsoproblem genom åren och ha testat dieter och läst på en massa om kost o.s.v. p.g.a. det och ett allmänt intresse så kan jag känna av vad jag brukar kalla ”hälsoångest”. Det är så mycket olika uppgifter som cirkulerar om vad som är nyttigt och inte (allt från lchf och paleo till vegandiet) och hur mycket farliga ämnen det finns i mat och vår miljö och ibland känner jag att jag bara måste ta ett break och strunta blankt i allt sånt för jag känner att stressen som följer med förmodligen gör mer skada än ev. besprutningsämnen i äppelskalet o.s.v. Kan också känna så vad gäller barnen – man vill så gärna ge dem optimala näringsriktiga kosten o.s.v. men vad gör man när de ändå inte äter den utan i.a.f. vill ha korv och makaroner och annars får de inte ens i sig någon energi… Just nu är jag gravid och det är ganska skönt på ett sätt. För även om man kan få lite hälsoångest av det också då man vill vara så nyttig och innan graviditeten tänker att man ska äta så nyttigt och dricka hempressad gränsaksjuice o.s.v. så sitter man ändå här nu med gravidillamående och kräkningar och det är bara att äta det som går ner oavsett om det för dagen råkar vara ugnsbakad lax med rotsaker (vilket det blir ibland) eller rostmackor och kebab (vilket det också blir ibland)… Något jag däremot kommer jobba med så fort jag mår bättre från illamåendet är att se till att äta mer riktig mat eftersom jag misstänkt länge att jag äter för lite mat och istället kompenserar med småätande, vilket jag tror gör att jag får i mig för lite bra näring. Har därför skippat alla tankar på specialkost och tänker istället rikta in mig på att bara äta allsidigt och tillräckligt tills jag fått in bra matvanor mängdmässigt.

 8. Jag har läst din blogg ett tag..och du är en otroligt inspirerande person på många sätt!!! Jag önskar dig all lycka inför det som komma skall!!! Stora varma kramar Sanna Johansson

 9. Jag har alltid funnit intresse i din blogg men nu är det, om möjligt, ÄNNU större. Jag led av ortorexi, något som sakta men säkert övergick till anorexi, vilket jag lever med än i dag. Jag vet hur tuffa de där behandlingarna kan vara/är, men jag tror på dig. KÄMPA ANNA!

 10. Tack för att du så ärligt beskriver ortorexi och visar hur svårt det är att hitta balans. Lycka till med allt nu och hoppas att du lyckas bryta dåliga vanor och skapa nya vanor som fungerar i det långa loppet!

 11. Du har kommit så långt redan genom att bara berätta öppet om din hälsa! Jag vill önska dig stort lycka till, du fixar detta! Ha det gott, kram lina

 12. Lycka till! Det är ju fantastiskt att du själv tar initiativet och med din målmedvetenhet kommer det säkert att gå bra! Vi är många som hejar på dig!

  Eftersom jag har en ortorektiker i form av min tonåring här hemma, som också går på behandling på en klinik, förstår jag lite grann. Han gör dock enorma framsteg och jag tänker att det också beror på hans målmedvetenhet. Förut använde han den för att springa några marathon i veckan, nu för att bli frisk. Det är underbart att se!

 13. Jag önskar dej ett STORT lycka till och jag är säker på att du kommer att fixa detta!
  Ja det låter verkligen som en dröm att bara få äta, titta på TV och softa hela dagarna, men jag skulle nog inte heller stå ut särskilt länge innan jag började klättra på väggarna:).
  Bra jämförelse med iPad-förbud i 6 veckor:).
  Kram!

 14. Starkt av dig att skriva om det! Att våga vara öppen och erkänna för sig själv och omgivningen om att man har en ätstörning är ett stort steg på väg i rätt riktning och söka hjälp ännu ett ännu större steg 🙂 Jag har själv kämpat länge med ätstörningar och jag är öppen med det, skriver bla om det på min blogg. Haft anorexia i tonåren, hetsätning nu i vuxen ålder och ortorexi. Jag har märkt att genom att vara öppen med det så vågar även andra börja prata om det (flera i min omgivning har kommit fram och berättat att de har samma problem kring maten och träningen) det är betydligt fler än man tror.
  STORT lycka till och TACK för att du delar med dig!

 15. Stort lycka till med den utmaningen du har framför dig. Är helt övertygad om att du kommer ut på andra sidan och får chansen att må bättre. Jag kommer att tänka på dig! Kram

 16. Jag har inte ens tänkt i de banorna men när jag gjorde testet så var det lite skrämmande att jag faktiskt ligger i farozonen och visst, träning och kost är en helt galen stor del av min vardag och när jag inte kan träna så mår jag skit. Jag har ett tag nu känt mig stressad över att jag inte räcker till och börjat inse att jag behöver sanera mitt liv, ta bort det som skapar obalans.

  Hoppas det går bra för dig!

  Kramar

 17. Vill önska dig varmt lycka till, du kommer att klara av detta! Det är starkt av dig att dela med dig av din situation och erfarenheter, jag är övertygad om att det hjälper många andra som känner igen sig i situationen.
  Styrkekramar från Pernilla

 18. Skickar lådvis med styrka till dig. Kommer med största sannolikhet att bli och vara jobbigt, men du är stark som tar itu med det och facear det. All lycka till och massa kärlek!

 19. Blir rörd av det du skriver. Du är en inspiration till mig. Du är så stark som ber om hjälp. Tänker på dig och önskar dig allt gott! /Lovisa

 20. Stort lycka till, Anna! Jag blir så varm i hjärtat och rörd över din styrka av att se vad du behöver göra för att må bra. Vilken fin förebild för dina barn! Vi tror på dig, oavsett hur tufft det än kan bli. Heja, heja! Kram!

 21. Stor kram och lycka till Anna!! Skrivit det tidigare och tåls att upprepas många gånger om, du är en stor förebild! Särskilt när du pratar så öppet om både positiva och negativa faktorer i livet!
  Vi har nog alla förståelse för att det kommer bli färre inlägg, det viktigaste är ju att du blir bättre!:)
  Lycka till som sagt!:)

 22. Jag tycker du är fantastisk som inte skäms. Som t.o.m. är positiv inför förändringen. Det tyder på att du vill förändras, och det är allt om man ska lyckas.
  Jag har en vän som jag (och fler med mig) tror lider av ortorexi. Hur pratar man med en sån människa och får dem förstå att man bara bryr sig?

 23. Jag tycker att det är fantastiskt att du berättar om detta! Du hjälper nog många bara genom att göra det. Vi ärmså fixerade av ett hälsosamt liv i det här samhället, jag tror att det är många som är i din sits. Det är bra att ”den andra sidan” får synas också.

  Önskar dej stort lycka till!!

 24. Hej Anna

  STORT LYCKA TILL!

  Låter som du har ”sjukdomsinsikt” vilket jag tror är en förutsättning för att bli frisk!

  Jag undrar om du själv kan se på vilket sätt din ortorexi hindrat dig och hur den skadat dig?
  Vad fick dig att komma till insikt? Du själv eller var det kanske din man?
  Och jag undrar hur du ser på dig själv i spegeln? Alltså vilken bild du får när du ser på din egen kropp?

  Önskar dig åter lycka till och en god hälsa!

 25. Ett stort lycka till! Jag brukar inte kommentera här så ofta, men jag kommer att tänka och heja på dig och det tror jag många fler gör!

 26. Jag önskar dig all lycka till och är övertygad om att du kommer ur detta. Starkt att du delar med dig. Du kommer garanterat att hjälpa fler genom din öppenhet. Känn ingen press att prestera på bloggen men kika gärna in berätta hur det går. Vi är många som stöttar dig.

  Jag har länge funderat kring den ”nya hälsotrenden” som verkar innebära all-in för alla som anammar den. För vissa verkar prestationskravet bli ett problem i form av utseende och resultat. För andra verkar det som att behovet av endorfiner och den ”belöning” hjärnan får av träning bli ett sorts tvång. Tycker inte att det låter helt sunt att må dåligt utan sin träning. Jättebra att må bra av sin träning däremot. Svårt det där såklart när träning samtidigt är hälsosamt. Går inte att lika enkelt säga att det är onyttigt att vara ”träningsberoende” som det är att vara alkohol eller nikotinberoende men samtidigt kan det nog spegla det psykiska måendet för många. Att fly till kickarna som hård träning ger. Träning har ju antidepressiva effekter så det är ju jättebra om man kan stötta sitt psykiska mående med träningsendorfiner. Tror dock att det är bäst att ta tag i sitt mående och sina problem i första hand och sedan komplettera med träning. Älskar själv känslan i kroppen efter ett hårt pass. Mycket endorfiner i omlopp.

 27. Hej Anna! Jag kommenterar alldeles för sällan med tanke på hur ofta jag är inne och läser dina inlägg. Härliga bilder, spännande tips och intressanta tankeställare tycker jag sammanfattar din trevliga blogg. Stort lycka till i behandlingen!

 28. Jag tycker att det är toppen att du är så öppen och ärlig om detta – det behövs! Önskar dig också ”jättelyckatill”! Kram Maria

 29. Läser din blogg varje dag och gillar den mer och mer. Hoppas verkligen att du hittar din efterlängtade balans, jag är också på väg mot min men annat fokus MEN samma mål: vara hälsosam på lagom nivå för min och hela familjens skull. Känn ingen stress för bloggen, vi finns kvar! Stor lycka till!

  / Ida

 30. Ville bara kika in och önska dig stort lycka till. Det kommer som du säger vara tufft men i slutändan är det garanterat ditt bästa beslut någonsin. Jag har själv gått i behandling för både anorexi och ätstörning UNS och trots att jag fortfarande inte är frisk så är det tusen gånger bättre än förr. Så lycka till och kämpa på! Det fixar du. =)

 31. Ett väldigt intressant inlägg i din blogg. Det här behöver lyftas fram. Jag har precis startat ett koncept ”Trips 4 Chicks” tillsammans m researrangören Life Style Travel. Resor med en skön kombo av träning, vila, upplevelser, mat, dryck & njutning. Och har funnit ett stort intresse för detta.
  Önskar dig ett stort lycka till & gratulerar till ditt beslut!

 32. Du är så stark och modig Anna! Ett stort lycka till! Jag tror att det är väldigt många som lider av denna sjukdom, kanske många gånger utan att vara medveten om det. Det är så bra att du är så öppen med det, jag tror att det kan hjälpa många att få upp ögonen för detta problem.

 33. Lycka till med behandlingen! Och kom tillbaka till bloggen när du är redo för det själv. Vi finns kvar då. 😉

  Tycker du har gjort ett så bra beslut som ska göra detta och tror du kommer hitta ett sätt att leva mer sunt och hälsosamt.

  Stor kram

 34. Anna jag känner igen mig i så mycket som du skriver, både här ovan och i din fina blogg. Jag går själv igenom en tuff period i mitt liv just nu, som lett till att jag har fått göra förändringar i mitt liv och jag har börjat gå i terapi. Just nu mår jag mycket bättre och jag tror det beror på att jag känner att jag äntligen har tagit tag i mitt liv, men visst är det tufft. Men, jag är positiv och vet att både du och jag kommer att må så mycket bättre, när vi har gått igenom det vi gör. Så jag önskar dig alla lycka till Anna och var rädd om dig.

 35. Vi har bara ett liv här på jorden….
  Vi ska få njuta må bra och aldrig ha några dumma tankar….livet är inte menat för att leva i en bestämd ruta av tvång, dåliga mönster….vi människor är värda så mkt mer……….
  Bra att du tar emot hjälp! DU kommer älska livet när du känner den känslan för det är precis vad det är, frihet………

 36. Jag hejar på dig och jag vet att det blir tufft. Tyvärr gick jag nog in med inställning att jag skulle köra min egna variant på det hela. Det tog mig 3 år att bli fri från ortorexin och ätstörningarna har jag haft sedan jag var 9 år. Mycket som ligger bakom men lär mig mer om mig själv varje dag och gör aktiva val. Det jobbigaste var att hitta en identitet som varit ätstörningar och perfektion så länge. Men kämpa på för dig och din familj. Det sista jag vill är att mina barn skall få problem som jag. Det är så jobbigt och tyvärr lever man inte fullt ut. Jag känner mig fri nu. Kan stå för mina val och sen vet jag att jg behöver vara lite extrem också! Lycka till jättemycket!

 37. Hej fina Anna !
  Du har ju redan kommit halvvägs i och med att du är medveten om ”problemen” och har tagit tag i det.
  Stort lycka till!
  Allt gott till dig och din fina familj.

 38. Att du har ortorexi har jag oh många andra förstått för länge länge sedan och ja
  Lycka Till! Det kan du VERKLIGEN behöva för vägen till ett friskt liv är mycket mycket lång.
  Tyvärr mycket längre än man kan tro och inse.

 39. Hej Anna!
  Jag vill bara önska dig lycka till och tacka dig för att du delar ditt mående med oss!
  Du är så duktig på att sätta ord på din sjukdom.
  Det betyder mycket för många!
  Kram Linda, tvillingmamma i norr.

 40. Heja dig!

  Jag har själv varit där och ser framemot att möta dig ännu starkare, i ett liv i balans. Jag tror på dig!
  Och kom ihåg framöver att även om du går tre steg fram och ett bak, kommer du fortfarande framåt.

  Kram

 41. Hej Anna
  Ylab har arbetat med specialisering på Ortorexi sedan nittiotalet. Det behövs fler förebilder som du som vågar ta upp problemet offentligt. Hoppas att du orkar blogga mindre framöver och ha fullt fokus på att bli frisk nu. Exponering är ett många gånger dolt men vanligt symtom som förlänger behandlingstiden.

  Vi på Ylab håller tummarna för att allt går bra nu när du verkar ha bestämt dig!

  Yvonne Lin

  1. Hej Yvonne!

   Tack för stödet & intressant med Ylab. Kände inte till er behandling mot ortorexi.

   Jag ska ha det i åtanke. Svårt att låta bli bloggen, men måste bli bättre där.

   Tack – jag SKA bli frisk! 🙂

 42. Hej Anna!

  Det var ett tag sedan jag kikade in på din blogg, jag slutade nämligen läsa den eftersom den inte avspeglade något hälsosamt längre. Jag hade följt dig LÄNGE men var till sist tvungen att rensa bort bloggar som var ohälsosamma. Jag såg att du inte var frisk, men ändå blev jag lite taggad ”oooh, hon klarar sådär mycket träning på sådär kontrollerad kost”.

  Nu är jag glad för dig och din familj att du insett att det kan finnas mera i livet än perfektionism. Lycka till med din behandling och hoppas detta kommer bli minst så bra som du själv drömmer om!

  Kramar från Åland,
  Denise

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras