VARFÖR -nyckeln till hälsa

VARFÖR. Ett så enkelt ord som jag lärt mig idag och som kan vara nyckeln till hälsa för alla. Äntligen har jag tagit mig tid att lyssna på Saras senaste podd – ”Varför är det så svårt med hälsa?”. Där diskuterar hon ämnet med Ann-Sofie Forsmark, ultralöparen, småbarnsmamman, bloggaren, hälsochefen, m.m. Hon gav mig dagens stora ”aha” och kanske svaret på det luddiga begreppet så många strävar efter – att må bra, d.v.s. hälsa. Så simpelt egentligen, men när livet går i 180 är det svårt att tänka klart.

Tänker försöka fatta mig kort eftersom du själv kan lyssna på de kloka orden i podden, men jag måste ändå skriva om det för att minnas, och som tanketips till dig (inläggets ”varför” :). Vad som är hälsosamt beror på varför du gör dina val i livet. Ta mig som exempel. För att må bra vill jag..

Varför:

 1. Ha ork, tid och glädje ihop med min familj.
 2. Hålla mig frisk.
 3. Ha energi för min stora passion – träning (vilket inte får gå ut över nr 1 eller 2).
 4. Jobba med saker jag tycker är kul (men som ändå ger ekonomisk trygghet).

Därför:

 1. Sova och äta det jag vet ger mig energi och glädje (t.ex. kan en fredagsbulle med barnen vara optimalt för att känna gemenskap, få en sockerkick ihop med dem etc). Inte ta på mig mer jobb än jag hinner med under dagen för att få ledig tid på kvällen.
 2. Återigen – sova tillräckligt, stressa mindre, välja bra mat (t.ex. blåbär för imunförsvaret o.s.v, men inte det som trenden säger är ”hälsosamt”. Varning för all reklam som påverkar våra val) och ta hand om mina inre känslor.
 3. Se punkt 1 och 2. Bra mat (för stunden och på sikt, men utan för mycket tankeverksamhet, vilket inte JAG mår bra av) och sömn som grund + större utrymme för återhämtning.
 4. Vidareutbilda mig i det jag tycker är kul (träning och design) + blogga (vilket både är kul och ger roliga jobbuppdrag).

Så. När du gör dina val – VARFÖR? Företagen pekar på ”därför” (ex. ”chips för optimalt fredagsmys”, ”ny tröja för att du ska vara fin”, ”Superjuice för optimal frukost” o.s.v.) men du måste tänka på vad som får just DIG att må bra?

Kanske jag slår knut på mig själv, haha – som vanligt, men ibland behöver jag rensa mina tankar. Bilden ovan är en klockren summering av vad hälsa är för mig. En sommarkväll i Jorm, nära min familj, naturen och varierade ätbarheter, men även träningsbilden. Känslan jag får av ett träningspass går inte att bortse ifrån för att jag ska må bra.

8 kommentarer
 1. jag tror också på det där, och jag tror på att ”hälsa är varför vi går upp på morgnarna”, som annie också sa i poden. så jäkla bra och smart. det innefattar liksom allt, samtidigt som det är så olika beroende på person.

  1. Så sant Sara! Men det gäller att påminna sig & inte gå upp för att man ”måste eftersom att plikten kallar”. Gäller att se allt i ett större perspektiv & era kloka ord gör i alla fall min hälsa lite mer greppbar 🙂

   Kram & tack för alla toppenpoddar!

 2. Hej Anna! Vad kul att du gillade podden och tack för de orden! Som Sara skrev- gå upp av glädje i vardagen- så enkelt- så svårt! 🙂 Ha det bäst! kram Annie

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras