2 gummibandsövningar inför skidsäsongen i film

Kanske är det din tur att genomföra en Svensk Klassiker nästa år med Vasaloppet som start? Jag är rätt nöjd att inte ha något lopp att träna inför, även om det gav extra träningsglöd och just Vasaloppet Öppet Spår var en av favoriterna. Bilden ovan är från semesterveckan i Lindvallen, när jag ”njutåker” veckan efter fullbordat lopp. Den känslan alltså..  MAGISK!

Nu är det ganska lång tid kvar tills loppet, men för dig som ska vara med är det inte fel att börja träna upp skidåkarmusklerna på gym/hemma. Här är två tips på övningar, filmade bakom kulisserna till pto´s övningsbank.

1. Sidosteg + enarms axeldrag åt sidan med gummiband. Kombinationsövning där du jobbar i ett sidosteg samtidigt som du tränar axlar i ett enarmsdrag åt sidan. Just axlar, core, in- och utsida lår samt musklerna runt höften är bra att vara starka i vid skidåkning.

Här direkt på YouTube.

2. Pullover med gummiband. Perfekt övning för att träna ”stakarmusklerna”, d.v.s. mycket corestyrka, lats och triceps.

Här direkt på YouTube.

För er som undrar är PT-onlineportalen pto inte klar än, men jag och övriga inblandade jobbar på för fullt från varsitt håll. Ett av dagens projekt framför datorn. Fin fredag friends! 

4 kommentarer
    1. Ida – Översta tränar dig mer för skating, men du behöver vara stark i muskler runt höft, sätesmusklerna, din core och ha starka axlar även för klassisk skidåkning.

      Nedersta tränar mer grenspecifikt inför stakning där du håller en statiskt stark core och stakar. Vid skidåkningen böjer du mer på armarna för att få kraft, så den här är tyngre vilket är bra inför riktiga skidtagen.

      Sen är det så att många övningar inte efterliknar den sport man tränar för, men man måste stärka kroppen för att den ska hålla, för att undvika skador osv.

  1. Jag startade min väg mot en klassiker med Lidingöloppet. Nu går jag och smyglängtar lite efter snön som ibland kommer vid den här tiden till Norrbottens inland men tills dess så ska jag testa de där övningarna 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras