Kolhydratladdning & frukostvecka med AXA

AXA satsar just nu på att nå ut och lära oss äta goda och hälsosamma frukostar. Detta genom en stor kampanj på flera bloggar och Instagram som du kanske sett? Redan förra veckan fick jag hembesök av AXAs dietist Jennie Johansson inför detta, men eftersom vi varit på resande fot (och jag inte tyckte det passade sig att duka upp med egen frukost vid hotellbuffén ;), är det först den här veckan jag startar upp med att bjuda er på frukosttips. Så har du idétorka på frukostar är det här på bloggen och min Instagram du ska ha koll på under veckan.

I onsdags fick Jennie i alla fall smaka och utvärdera en typisik ”Anna-frukost” med gröt och proteinkräm. Det var väldigt spännande (och lite nervöst) att bjuda en dietist på min häxblandning av Gourmet-Pro– och kokosoljekräm. Jennie gillade i alla fall smaken på det hela som ”påminde om chokladpudding” (bra eller dåligt?) och tycker absolut man kan ta kosttillskott om man gör det så som de är tänkta – alltså som tillskott.

Min egen uppfattning är att min frukost ger gott om protein, bra fettkälla (utöver kokosoljan Omega-3), långsamma kolhydrater i form av havregrynsgröt med linfrön och psylliumfrön + antioxidanter i form av bär, te och vitamin/mineraltablett. Fiberrikt och mättar länge. Jag försöker även tänka på att kombinera multivitaminen med fett, t.ex. kokosolja, för att upptaget av vitaminer och mineraler ska bli optimalt. Sen är det inte alltid jag äter just så här, men ”tänket” på näringssammansättning är desamma.

Junior och Jonna, som var hemma från förskolan hela veckan, ville såklart också vara med och smaka gröt. Inte högsta betyg. Däremot gick de igång på de nya müslisorterna Jennie hade med sig och vi smakade av. Fiberrika, nyckelhålmärkta produkter med mycket frukt/bär, lägre socker- och salthalt och mer fibrer. Smakerna är inpressade i gryn och puffar vilket gör att de verkligen smakar annanas/honung eller vad det är för müslisort. Intressant att höra hur de tas fram tycker jag.

Jag passade även på att fråga hur Jennie tycker man ska kolhydratladda inför ett lopp som helgens Lidingöloppet. Glass var inte riktig hennes utlärningssätt (haha – oväntat!), även om hon också tycker man kan unna sig något gott. Så här rekommenderar Jennie att du laddar:

  • Börja i tid! En ordentlig tömning med ett långt, lugnt löppass (minst 90 minuter) 4 dagar innan (man ska känna sig helt slut i benen).
  • Därefter ett återhämtningsmål med snabba kolhydrater och protein (mängd beroende på din vikt). En sk. superkompensation när muskler kan lagra in kolhydrater ännu mer effektivt efter att ha varit tomma.
  • Måltiderna under resten av tiden fram till loppet lägger du till extra (lättätna) kolhydrater vid varje mål (utan att överdriva, men t.ex. en banan och macka extra utöver din vanliga mat), ät regelbundet (2-4 h mellan måltiderna) + drick mycket dagarna som följer och ta det lugnare med träningen (speciellt för musklerna du ska tävla med).
  • Dagen innan loppet äter du inte mer än vanligt för att undvika problem med magen och känna dig för tung. Obs – kolhydrater binder vätska i kroppen som är bra att ha under tävlingen.
  • Ät ”snäll mat” på tävlingsdagen som inte gör din mage orolig. Hellre små, lättsmälta mål i god tid före som känns ok att springa på.
  • Fyll på med sportdryck/vätska under och efter loppet (då även snabbt återhämtningsmål) för att hela tiden ligga i fas. Lycka till! 🙂

Själv vågar jag dock inte ändra mitt hittills vinnande koncept så tätt inpå det här loppet. Precis som med allt annat måste du testa ut vad som funkar för dig personligen – så även kolhydratladdning, men att carbs is the shit inför hård träning/tävling är i alla fall ett som är säkert. Jag själv kör ingen tömning eftersom jag redan äter relativt lite kolhydrater, men jag laddar med både kolhydratrikare mat och glass dagen innan. Inte bara inför lopp – jag tänker även på att äta lite extra kolhydrater kvällen innan tuffare morgonträning, eftersom det för mig ofta bara blir protein före och ordentlig frukost först efter passet.

Sen upp till bevis hur bra är min frukost är enligt Hälsotestet på AXAs hemsida? Vi testade och la in min ungefärliga dagliga energiförbrukning enligt längd/vikt/ålder/kön, min träning, mina vardagsaktiviteter och jobb. Där låg jag i fas gällande energiinnehåll på frukosten. Det jag fick backning på var fördelningen med för lite kolhydrater vilket jag är medveten om och ska öka. Öven kalciumimängden var för låg, men då hade vi glömt räkna in vitamin/mineraltabletten, så kanske det skulle bli ok ändå och jag varierar ofta med kesella/yoghurt. Annars ett bra och lätt test för en ungefärlig bedömning av om du ligger i energibalans. Vill du veta mer exakt rekommenderar jag däremot en riktig läkarkontroll.

Nu kan du även få snabb feedback genom hashtag #frågadietisten vid dina frukostbilder på Instagram (där ditt konto måste vara öppet). Fota din frukost, lägg upp en bild + #frågadietisten och dina kostfrågor, t.ex. gällande smak, näring, hälsa eller personliga målsättningar, och du får en kommentar av AXAs dietist under bilden. Har du inte Instagram kan du istället ställa en fråga på AXAs hemsida.

Ett blogginlägg i samarbete med AXA.

6 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras