Laxsåsen att dö för -recept

Matkontot i en familj på 6 pers är högt och högre blir det ju mer 2/3 av oss växer. Dessutom är både jag och Jonas gourmander av högsta rang som gillar att äta STORA portioner. Jag lagar därför den mesta maten själv för att spara in OCH för att det är smidigare att äta hemma än ute med 4 små barn. Men i alla fall en dag/vecka lyxar vi med hämtmat. Ja, förlåt att jag tjatar så med bilder av denna shushirätt, shake mushi från Itamae på Odenplan som hela familjen älskar och åt i lördags, men efter en veckas frånvaro är abstinensen så stor att jag inte vågar chansa..

..eftersom SÅSEN, ponzu mayo, är så god att jag dör en smula varje gång jag äter den. Jag ber alltid mer om extra, sen snålar jag och spar undan en burk till min hemlagade lax en annan dag.

Men den går att göra själv om du inte bor i Stockholm. Nedan hittar du ett recept jag tidigare tipsat om och gör nu igen.

Olovs ponzu mayo (thai-majonäs) – 2 portioner:

 • en sats majonäs (företrädelsevis med svensk senap och inte dijon)
 • 6-7 färska röda chili
 • 1-2 tsk tomatpuré
 • 1 msk chilisauce
 • 2 små sardeller
 • ev. flingsalt
 • en nypa socker

Gör så här:

 1. Vispa ihop majon. Håll tillbaka med oljan då vi inte vill att såsen ska bli för tjock.
 2. Dela chilin. Skrapa ur det mesta av fröna (det blir oerhört starkt hur som helst). Dela lätt och mixa med stavmixer i en bunke.
 3. Tillsätt tomatpuré och chilisauce och mixa ihop till en puré. Smaka av – men försiktigt. Sjukt starkt som sagt.
 4. Tillsätt ca 1 tsk av purén och sardellerna i majon och mixa med stavmixer.
 5. Smaka av med salt, socker och ev mer citron.
5 kommentarer
 1. Kan bannemej inte vara lätt/billigt med mat till så stor familj 🙂 å ännu skojigare blir det nog sen med 4 tonåringar hemma 🙂
  De får iaf bra matvanor med sig hemifrån!
  Kram på dej!

 2. Lätt godaste maten! Vi har Itamae på Arlanda i Skycity så brukar äta lunch där minst en gång i veckan. Laxen, den smälter verkligen i munnen och de har supergoda yakinoki sallader som de tyvärr inte har i stan på Itamae. Och sushin… yum!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras