Energiåtgång och förberedelse inför Vätternrundan

Ibland är det bra att knappt ha tid tänka, för jag har inte hunnit känna mig nervös inför Vätternrundan. Förrän nu. Med bara 4 dagar kvar pirrar det till så fort jag blir påmind om de 30 milen på Bianca. Oroar mig inte över att inte orka, nej känner mig trygg efter all träning, men för allt runt omkring. Det är alltid svårt att göra en sådan stor här grej 1a gången och när det rör sig om så många timmars cykling vill jag vara förberedd. Med rätt kläder för 10-13 timmar (min målsättning) i olika väder, se till att alla småprylar (typ som hjälm, cykellampor, mobilladdare och eltejp för att nödtejpa fast saker på ramen) åker med i väskan, att cykeln är redo, att jag planerar veckans träning så benen är pigga, sover ordentligt och..

..laddar med bra energi inför- och att ha med under loppet. En samlad expertis verkar överens om att det går åt 7 000-10 000 kcal under Vätternrundan, oberoende av hur fort du cyklar. T.ex. lägger en sub-8 grupp generellt ner mer energi men under kortare tid än en sub-12 grupp, så summan blir ungefär den samma.

Så varifrån ska man få i sig alla dessa kalorier?

 1. Från kolhydrater du kan lagra i musklerna, levern och i blodet. Hur mycket beror på din kroppsammansättning, men t.ex. kan en 45 årig och 185 cm lång man lagra runt 2000 kcal.
 2. Från det du äter under tiden – bars, gels, energidryck etc. Ca 200-250 kcal/h behöver mannen i exemplet ovan. Matsmältningen klarar inte av att leverera mera, så överkonsumtion är bortkastad.

Själv kör jag som vanligt med extra kolhydrater i form av ris/pasta/bröd dagarna innan + traditionell glass kvällen innan. Typ på samma sätt som inför Vasaloppet eller Stockholm Marathon, d.v.s. inget extremt, men eftersom jag vanligtvist ligger lågt på kolhydrater kommer kroppen suga åt sig som en svamp. Jämfört med mina tidigare långlopp är ansträngningen mindre på cykel jämfört med löpning eller skidor, men jag kommer vara ute en längre tid varför jag tror att samma laddning borde funka. Sen har jag laddat upp med bars och gels att ha i fickor/sadelväska och tänker fylla vattenflaskorna med sportdryck. Får även se till att fylla på efter vägen om det behövs – gäller att äta/dricka regelbundet för att alltid ha energi och undvika dippar.

Träningen lägger jag upp med mest överkroppsstyrka och inget benpass den här veckan, bara ben+puls i form av backintervaller. Känns bra rent mentalt att hålla igång även om det inte blir några maxpass före loppet. Korta snabba pass och vila med test/smörj av cykeln på fredag känns som en plan.

Sen är en stor del av förberedelsen mental. Jag börjar nu visualisera bilder av ett lyckat lopp i huvudet. Ser mig själv på cykeln längs Vättern kämpande, stundtals trött men med fajterfacet på, glad och stark. 4 dagar kvar…

15 kommentarer
 1. Samma här.. Nervositeten börjar långsamt krypa sig på! Tänk att vi ska cykla 30 mil på lördag.. Herregud. Jag önskar att jag hade fått mig ett långpass på över 10km men nu är det som det är, tiden har inte räckt till. Jag försöka klura på hur jag ska äta inför Vättern. Vilka bars och gel använder du? Hur tänker du med salt? Saltar du extra nu? Tänker du få i dig någon form av salt under loppet typ saltgurka? Lycka till på lördag!

  1. Det kommer säkert gå bra ändå Annie! Det är inte lätt att få in långpass om man inte som jag offrar ett par arbetsdagar eller helgdagar.

   Jag kör vanliga StarBars från Gymgrossisten & du vet såna där röda gels du köper i sportbutiken (minns inte märke). Salt har jag inte tänkt på men brukar köra med Resorb Sport i vattenflaskorna som innehåller endel salt. Just nu innan saltar jag inte extra, men det kan ju vara bra dagarna innan för att binda vätska. Annars kanske den där saltgurkan kan vara bra, men jag tycker det verkar lite läbbigt 🙂

   Tack desamma! Nu kör vi 😀

 2. Ta det bara lugnt i början så ska det gå bra. Första biten till Jönköping är ofta jobbigast, dels är det ofta motvind och många som inte är vana att cykla i klunga men vill cykla järnet gör att det blir väldigt ryckigt och störande. Och var noga med att glasögonen sitter fast på näsan, ofta kan de glida ner lite utan att man märker något med gamnacke som resultat. Smörj in dig ordentligt på sittdelarna innan så du slipper skavsår från svett eller grus så kommer det att gå galant.

 3. Ett tips till….Xylocain salva är bra att ta med. Jag brukar gå in på en baja-maja och bedöva den nedre regionen i Karlsborg. Sen blir det en fröjd att sitta på sadeln igen.
  Lycka till!

 4. Ang. Fridas kommentar: Även om sadeln i det fallet är för låg, vilket inte är helt säkert att den är (svårt att se), så justera den för allt i världen inte såhär tätt inpå loppet. 6 veckor ungefär tar det för muskler och leder att vänja sig vid en ny position. Kommer göra mer ont än gott att justera nånting i stillställningsväg nu.

  Som ett tips bara.

 5. Per och Frida – jag har fått hjälp av en kunnig kille att justera sadeln så den passar. Och med tanke på min diastas (delade magmuskler) ville jag sitta lågt för att inte behöva luta mig så långt fram. Det är tillräckligt med belastning på magen redan.

  Men jag har kört många mil i den här positionen så det borde gå bra 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras