Bemästra långlopp -4 favoriter

Det är mycket lopp nu. Vårruset gick i veckan här i Stockholm och om bara 2 dagar är det Siljan Runt, och Asics Stockholm Marathon. Själv var jag i morse ute på en 10-milsrunda för än är det inte för nära inpå Vättern med långpass. Men nog räknar jag ner – livet före och efter liksom 🙂

Förra året sprang jag ett regnruskigt Stockholm Marathon och nu senast Vasaloppet Öppet Spår så jag börjar få hyffsad rutin på det här med långlopp i olika sporter. Här har du mina 4 favoriter för att ta dig igenom olika långlopp på bästa möjliga sätt:

1. Är du van att träna mycket – fortsätt med det fram till loppet men lite lugnare och kanske vila helt dagen innan. Inga långpass och så här precis dagarna innan kanske något kortare intervallpass eller bara rent njutpass för att hålla igång musklerna.

2. Se över alla prylar och kläder så att inget saknas och du enbart kan fokusera på att ladda vid tävlingsdagen. Köp extraslangar, kolla väderguiden och se över kläder, köp hem skavsårsplåster, vasselin, energidrycker etc. Så här tänkte jag vid klädval inför Stockholm Marathon förra året.

3. Ladda med energi! Både ett Marathon, Vasalopp och Vättern kräver mycket kolhydrater som är lättast för kroppen att använda vid fysisk prestation. Så bygg upp en resev i musklerna genom att kolhydratsladda ett par dagar innan (utan att överdriva), men dagen före och under själva tävlingsdagen tycker jag själv snabba kolhydrater är bäst. De laddas snabbt in i kroppen utan att magen behöver jobba så hårt. GLASS i stora lass kvällen innan är min favorit – både mentalt och fysiskt (och smakmässigt ;P).

Under själva loppet sen är det bra att dricka/äta något vid de flesta depåer så att du aldrig går tom. Dessutom är ett tips att ha med något riktigt energigivande, typ Celcius och koffeinrika gels, i vätskebältet/fickan att ta när du kommer mot slutet av loppet. Vill du få extra bra effekt av koffeinet – uteslut/dra ner på kaffet dagarna innan loppet. Då kommer kroppen tagga till ordentligt när den väl får den där kicken.

4. Jobba mentalt både före och under loppet. Kvällen innan visualiserar du dig ett riktigt lyckat lopp och ser dig själv, lycklig och nöjd efter målgång (utan skador 😉

Under själva tävlingen är det bra att dela upp den långa distansen och beta av en efter en. Kanske efter var depåerna eller bajamajorna ligger. Eller var dina anhöriga står och hejar. Tänk inte på hur långt det är totalt och njut av stämningen, åskådare och lyxen att bli servad med dryck, mat och toaletter.

STORT LYCKA TILL alla tävlande!

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras