Naturligare snacks

Kvällens fredagsmys går i ”naturens tecken” med ett gäng gosaker jag fått hem att testa. Som bloggare får jag många erbjuden och smakprover på nyheter men jag tackar bara ja till saker jag själv gillar, är nyfiken på och kan stå för. Vissa hamnar bara på Instagram och andra här i bloggen.

Barnen gillar också när mamma får hem saker att ”shaka” och jag tycker det är bra att visa dem att fredagsmys inte måste innebära chips och godis. Torkad frukt t.ex. är perfekt även för tvillingarna och alla 4 hittade favoriter i skålarna. Mycket koncentrerat socker (och i vissa sorter även tillsatt socker?!) i torkad frukt men du slipper smaktillsatser och färgämnen. Just sistnämnda har jag hört ska göra barn överaktiva så det är smart att unvika i det här hemmet 🙂

I skålarna:

  • Wild Chips av rökt kött. Gott, proteinrikt och fettsnålt men aningen salt.
  • Nöt- och fruktmix från Ica Gott liv.
  • Zetas nyheter – ”Snack oliver” som finns i flera smaker. Jag har hittills testat vitlök (favorit) och chili (lite för hot för mig).
  • Torkade frukt: bananchips, annanas, tranbär och äppelchips kryddade med kanel (sistnämnda var godast – jag älskar kanel! Just dom kommer från Danska Urtekram och är både ekologiska och KRAV-märkta).

Många av produkterna ovan är dock inte mindre energirika än godis och   några innehåller även konserveringsmedel, sämre oljor och E-ämnen. Så varför välja dem före godis? Jo för att de har ett ”mervärde”, d.v.s. tillför kroppen något bra och många är ekologiska. T.ex. innehåller oliver nyttigt fett, liksom nötterna som även är proteinrika precis som köttet. Torkad frukt innehåller mycket mineraler och fibrer. Men framför allt för att det är gott. Och vackert i sina skålar 🙂

P.S. Men som jag sagt många gånger – äter du hälsosamt 6 dagar i veckan kan du med gott samvete äta precis vad du vill den 7e. D.S.

2 kommentarer
  1. Äter själv gärna torkad frukt och mandlar som ”godis”. Kroppen mår helt klart bättre av det än av mycket annat.
    Jag gillar dina skålar osv skarpt. Superfina!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras