Morotskaka- saftigt HCHF-recept

Det var länge sen jag bakade morotskaka, men mitt i middagsstöket igår fick jag för mig att slå till. Baka och laga mat är roligt och jag offrar gärna lite kaos runtomkring för att göra saker själv istället för köpa. Smakar godare och man vet vad som är i – den här gången långt från Low Carb men vill baka en sockerfri variant är det bra att byta ut mot motsvarande mängd stevia eller liknande och vaniljpulver istället för vaniljsocker.

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker (jag tog råsocker)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl (jag tog dinkelmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.

Saftig och väl värd allt stök kan jag intyga efter smaktest. Betyg av 5: 

8 kommentarer
  1. Låter gott. Sambon har önskat den till sin födelsedag så jag ska pröva att baka den då. Jätte fin du blev i håret!!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras